Organizasyonlarda Y kuşağı'nın davranış, liderlik ve örgütsel bağlılık açısından incelenmesi- perakende sektöründe bir araştırma
A research in the field of retail sales- an inspection of the Y generation in organizations in terms of behaviour, leadership and commitment
- Tez No: 553545
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Y Kuşağı, Örgütsel Bağlılık, Perakende, 5'li Likert Ölçeği, Y generation, Organizational commitment, Retail, Five-Point Likert scale
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı, Y Kuşağının iş hayatından ne beklediğini ve bu beklentilerinin karşılanmadığında örgütsel bağlılığını nasıl etkileyeceğinin incelenmesidir. Kurumlar için önümüzdeki yıllarda iş dünyasını domine edecek Y kuşağının beklentilerini karşılayabilmek için sistemlerini, organizasyonlarını hazırlamaları açısından bu çalışma önem taşımaktadır. Bu çalışmada bulgulara ulaşmak amacı ile anket çalışması kullanılmıştır. Çalışma perakende sektöründe faaliyet gösteren Y kuşağı çalışanlarına uygulanmıştır. Öncelikle katılımcıları 6 soruluk bir demografi anketi uygulanmıştır. Sonra sırası ile 5'li likert ölçeğinden oluşan liderlik, iletişim, karar verme ve motivasyon ögelerini kapsayan 36 soruluk çalışanların mevcut durumunu ve beklentilerini ölçmeyi amaçlayan anket uygulanmıştır. Son bölümde ise yine 5'li likert ölçeğinden oluşan ve örgütsel bağlılık ve iş tatmini ölçümüne ilişkin 12 soru bulunmaktadır. Anket perakende sektöründe bulunan çalışanlara dağıtılarak offline olarak gerçekleştirilmiştir. Anket sonuçları excele girilmiştir. Ankete perakende sektöründe çalışmakta olan 204 kişi katılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to inspect the expectations of the Y generation from business life and the impacts on organizational commitment when these expectations are not fulfilled. This research carries great value for establishments in terms of preparing the organizations and the systems of the Y generation, which is going to be dominating the business life in the upcoming years, in order to meet their expectations. A survey study was implemented in the aim of reaching the findings of this research. The study applied on the Y generation which is active in the field of retail sales. In the beginning, a demographic 6-question-survey was taken by the participants. Then, another survey of 36 questions was carried out to measure the factors of leadership, communication, decision making and motivation respectively on the five-point likert scale in order to measure the current status and the expectations of the workers. While the last section also contains a five-point likert scale of 12 questions to measure the organizational commitment and business satisfaction. The survey was implemented in the field retail sales by being distributed to the workers to be taken offline. The questionnaire outcomes were put into a table. 204 people who work in the field of retail sales have taken the survey.