Sınıf öğretmeni adaylarının bilimsel okur-yazarlık düzeyleri ve bilimin doğası hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
Analysis of the scientific literacy levels of classroom teacher candidates and their views on the nature of science
- Tez No: 553680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimin Doğası, Bilimsel Okuryazarlık, Sınıf Öğretmeni Adayı, Nature of Science, Scientific Literacy, Classroom Teacher Candidate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmeni adaylarının bilimin doğası konusundaki görüşlerini ve temel bilimsel okuryazarlık düzeylerini araştırmaktır. Araştırmanın evrenini sınıf öğretmeni adayları, örneklemini ise Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği A.B.D 1., 2. ve 3. sınıfta eğitim gören 119 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında, 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında öğrenim görmekte olan, 1. sınıf öğretmen adayları (N=40), 2. sınıf öğretmen adayları (N=39) ve 3. sınıf öğretmen adayları (N=40), amaçlı örneklemeden kolay ulaşılabilir durum örneklemi yoluyla seçilmiştir. Bu araştırma, nicel ve nitel araştırma teknikleri kullanılacağından, karma desen olarak tasarlanmıştır. 1., 2. ve 3. sınıf öğretmen adaylarına,“Bilimin Doğası Hakkında Görüşler Anketi”(VNOS-C) ve“Temel Bilimsel Okuryazarlık Testi”uygulanmıştır. VNOS-C anketinden elde edilen sonuçlar, sınıf öğretmeni adaylarının bilimin doğası hakkında yeterli görüşlere sahip olmadıklarını ve bu öğretmen adaylarının çoğunun, anketin 2., 5., 9. ve 10. sorusunda“yetersiz”ve 1., 6. ve 8. sorusunda“kabul edilebilir”görüşlere sahip olduklarını göstermiştir. Ayrıca sınıf öğretmeni adaylarının, bilimin doğası ve boyutları ile ilgili kavram yanılgılarına ve yanlış inanışlara sahip oldukları da görülmüştür. Sınıf öğretmeni adaylarının, VNOS-C anketinin alt boyutlarına verdikleri cevaplar incelendiğinde, bilgi düzeylerinin en yüksek olduğu alt boyutun bilimin kesin olmayan boyutu ve bilgi düzeylerinin en düşük olduğu alt boyutların bilimin deneysel doğası ile bilimin sosyal ve kültürel doğası boyutu olduğu sonucuna varılmıştır. Öğretmen adaylarının, Temel Bilimsel Okuryazarlık Testi'nden ve bu testin alt boyutlarından aldıkları toplam puanlar incelenmiştir. Sınıf düzeyine göre, temel bilimsel okuryazarlık testinden ve bu testin alt boyutlarından aldıkları puanlar karşılaştırıldığında, anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the views of classroom teacher candidates on the nature of science and their basic level of scientific literacy. The population of the study consists of classroom teacher candidates and the sample of the study consists of 119 teacher candidates who received education at the Faculty of Education, Classroom Teaching Department of Kahramanmaraş Sütçü İmam University as freshmen, sophomores and juniors. Within the scope of the study, freshmen classroom teacher candidates (N=40), sophomore classroom teacher candidates (N=39) and junior classroom teacher candidates (N=40) were selected through the random method. Since this study makes use of quantitative and qualitative research techniques, it was planned as a mixed research design. The freshmen, sophomore and junior classroom teacher candidates were given the“Views on the Nature of Science Survey”(VNOS-C) and the“Basic Scientific Literacy Test.”The results obtained from the VNOS-C survey showed that the classroom teacher candidates have insufficient knowledge about the nature of science and that a majority of these teacher candidates had“naive”views on the 2nd, 5th, 9th and 10th questions and“acceptable”views on the 1st, 6th and 8th questions of the survey. In addition, it was seen that the classroom teacher candidates have misconceptions and misbeliefs about the nature of science and its dimensions. When the answers of the classroom teacher candidates to the sub-dimensions of the VNOS-C survey were analyzed, it was concluded that their highest knowledge level in a sub-dimension was the indefinite characteristics of science and their lowest knowledge level in a sub-dimension was the experimental and social and cultural nature of science. The total scores the classroom teacher candidates received from the Basic Scientific Literacy Test and its sub-dimensions were analyzed. When the teacher candidates' scores received from the basic scientific literacy test and the sub-dimensions of this test were compared, it was concluded that there was no significant difference in terms of grade level.