Menar tefsirinde mucizeye bakış
The view of miracle in the menar commentary
- Tez No: 553773
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞADİ EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, Âyet, Mu'cize, Menâr Tefsiri, Muhammed Abduh, Reşîd Rızâ, Qur'an, Miracle, Menar Tafsir, Muhammad Abduh, Reşit Rıza
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Tefsir ilmi literatüründe mu'cize ile ilgili âyetler, ilk dönemlerden bugüne farklı yorumlara muhatap olmuş geniş kapsamlı bir konudur. Ancak modern dönemde bu konu bazı sebeplerle daha farklı ve çeşitli yorumlara maruz kalmıştır. Bir anabilim dalı olan tefsir ilminin önemli çalışma alanlarından biri de, Kur'ân'da geçen olağanüstü özelliklere sahip olaylara eğilmek, mu'cize adı da verilen bu tür olaylar ile ilgili yapılan yorumların dünü ve bugünü hakkında araştırmalar yapmaktır. Bu çalışmada, bu bağlamda Muhammed Abduh ve Reşîd Rızâ'nın temsil ettiği Menâr Tefsiri özelinde modern dönemde mu'cize konusu tahlil edilmiştir. Çalışmada bilimsel yöntem olarak betimleme yöntemi ve literatür analizi kullanılmıştır. Bu çalışmada öncelikle mu'cize ile ilgili kavramsal çerçeve ile genel bilgiler ele alınmış, Menâr Tefsiri ile temsilcileri ve bu temsilcilerin bağlı olduğu ekol tahlil edilmiştir. Son tahlilde de öncelikle örneklem olması ve konunun anlaşılması açısından Kur'ân-ı Kerîm'de olağanüstü hadiselerin mevcut bulunduğu on beş konu ele alınmış, Menâr Tefsiri bağlamında betimlenmiş ve Menâr Tefsiri'nin farklı, özgün ve klasik yorumlara eleştirel yaklaşan bir mu'cize anlayışına sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Daha sonra da, Menâr Tefsiri'nde mu'cize ile ilgili âyetlerin farklı yorumlanmasına sebep olan arka plan irdelenmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre Menâr Tefsiri'nin farklı bir mu'cize anlayışına sahip olmasının arka planında şu sebepler mevcuttur: Dinin modern anlamda ıslah edilmesi ihtiyacının ortaya çıkması, aşkın olanı reel hale getirme kaygısı, sünnetullaha uygun yorumlar yapma, âyetlerin zahirini ön plana çıkarma ve İslâm dünyasının prestij kaybı.
Özet (Çeviri)
The verses related to miracles in the scientific literatüre of tafsir are a comprehensive subject that has been subject to different interpretations since the arly periods. However, in the modern era, this subject has been subjected to different and various interpretations for some reasons. One of the important fields of study of Tafsir, which is a department, is to focus on the phenomenon of the Qur'an and to make researches about the past and present of the interpretations of these kinds of events called miracles. İn this study the subject of miracle in the modern period was analyzed in the context of Menâr Tafsir, which is represented by Muhammad Abduh and Reşit Rıza. İn this study, description method and literatüre analysis were used as scientific method. İn this study first of all, conceptual framework and general information about the miracle is discussed and Menâr Tafsir and its representatives and the school they are affiliated with the analyzed. İn the last analysis, fifteen subject in which the extraordinary events are present in the Qur'an in terms of being a sample and understanting of the subject are discussed, described in the context of Menar Tafsir and Menar Tafsir has a miracle understanting which is critical to different, original and classical interpretations, was reached as a result. Then, the background of the interpretation of the miracle verses in Menar Tafsir is discussed. According to the results, Menar Tafsir has a differend understanting of miracle in the background of the following reasons: The emergence of the need to reform religion in the modern sense, the anxiety of realizing the transcendent, making interpretations appropriate to the circumcision, highlighting the manifestation of verses and the loss of prestige of the İslamic World.