Belde v.1.0: Kentsel alan coğrafi bilgi sistemi tasarımı ve kısmi geçekleştirimi
- Tez No: 55379
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Geographic Information Systems, GIS, Urban Information Systems, Kadastral Map, Mapping
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
IV ÖZET Bu tez çalışmasında, son yıllarda, gelişen ve ucuzlayan bilgisayar ve yazılım teknolojileri sayesinde hızla yayılan ve kullanım alanı çok genişleyen Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerinde çalışılmıştır. Yaşadığımız dünyada yeraltı ve yerüstü kaynaklarının, çevrenin, toprağın ve kent alanlarının günümüz şartlarında daha verimli ve etkili kullanılmasını kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak gibi temel amaçlar düşünülerek geliştirilen coğrafi bilgisayar sistemlerinin genel tanımı yapılmıştır. 1970'li yıllardan bu yana geliştirilen CBS uygulamalarından örnekler verilmiş, bazı özellikleri incelenerek eleştirileri yapılmıştır. Bu tez çalışması ile özellikle toplu konut alanları, küçük ilçeler, site ve kooperatif alanlarına yönelik bir coğrafi bilgi sisteminin tasarımı yapılmıştır. Yapılan tasarım ve gerçekleştirimde modülerlik kriterlerine uyulmuş ve üretilen yazılım kesimlerinin yeniden kullanılabilirliği gözetilmiştir. Uygulama Windows 3.1 ortamında C++ programlama dili ile geliştirilmiştir. Tasarımda görüntü işleme, harita çizim, veri giriş, sorgulama ve izleme olarak 5 temel yazılım modülü ortaya konmuştur. Görüntü işleme modülü kapsamında tarayıcıdan parça parça alınan kadastro paftası üzerinde kirlilik temizleme, döndürme, düzeltme ve bu parçaları birleştirme işlemleri yapılmaktadır. Bu amaçla yaklaşık 2000 satır C++ kodu yazılmıştır. Harita çizim modülü kapsamında kadastro tekniğiyle kadastro paftası çizimi için gereken yazılım altyapısı oluşturulmuştur. Bu altyapı ile nokta, çizgi ve alan türü çizimler yapılabilmektedir. Modül için yaklaşık 2500 satır C++ kodu yazılmıştır. Anahtar sözcükler : Coğrafi Bilgi Sistemleri, CBS, Kentsel Bilgi Sistemleri, KBS, Kadastro Paftası, Haritalama. Key Words : Geographic Information Systems, GIS, Urban Information Systems, UIS, Kadastral Map, Mapping.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis focuses on Geographic Information Systems (GIS), and their implementation. GIS usage area is widened as a result of developed and cheapened computer and software technology. Examples of GIS implementations since 1970s are examined. After than, a sufficient GIS developed to ease and spread basic tools for efficient usage of underground and face resources of our world under today's conditions of agriculture and town areas, is described. With this thesis study, an inexpensive and easy use system is designed especially for cooperative constructions, collective habitations, and town municipalities. In design and implementation, software modularity criteria are taken into account. Software system is developed under Windows 3.1, using C++ programming language. Design of this system includes five software modules: image processing, mapping, capturing of data, querying, and presenting. In the image processing module, a kadastral map is scanned in parts of A4 paper size. After restoring and rotating these parts, they are combined together to form a single map. For this purpose, nearly 2000 C++ code lines are written. Mapping module comprehends a software basis for kadastral map drawing using kadastral techniques. With this basis, point, line, and polygon can be drawn. This module software consists of 2500 C++ code lines.