Otomobil firmalarının uyguladığı pazarlama stratejilerine yönelik bir araştırma: Azerbaycan örneği
A research on marketing strategies applied by car companies: Azerbaijan case
  1. Tez No: 553818
  2. Yazar: FUAD SHAMILOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLMİRA KERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama stratejileri, Otomobil Sektörü, Azerbaycan, Marketing strategies, Automobile Sector, Azerbaijan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzde işletmelerin sadece satış yaklaşımıyla başarıya ulaşmaları oldukça zordur. İşletmeler artık pazardaki varlıklarının devam ettirebilmek amacıyla zorlu rekabet koşullarıyla karşı karşıya gelmektedir. Müşterilerin daha fazla seçim alternatifleri bulunduğundan ve gerek ürünler gerekse de işletmeler hakkında daha fazla bilgiye sahip bulundukları için, müşteriler, işletmelerin odak noktaları haline gelmiştir. Bu çalışmada da otomobil firmalarının günümüz rekabet şartlarında mevcut müşterilerini elde tutmak ve yeni müşteriler kazanmak için uyguladıkları değer yaratma stratejileri ve rakiplerine karşı rekabette üstünlük kazanmak için uyguladıkları genel rekabet stratejileri araştırılmıştır. Bu araştırmanın amacı, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakü şehrinde faaliyette bulunan Otokoç Azerbaycan MMC“ ve ”Renault NBL AVTO otomobil şirketlerinde rekabet stratejilerinin genel çerçevesi, bu şirketlerin stratejilerden hangisine daha çok önem verdikleri ve müşteri değerine verdikleri önem derecesini belirlemektir. Bu araştırmada Azerbaycan'daki otomobil şirketlerinin nasıl bir strateji geliştirdikleri ve bu stratejileri uygulama derecelerinin belirlenmesi amaç edinilmiştir. Bu bakımdan sektörle ilgili bu durumun ortaya konulması, araştırmacılar ve teorisyenlere bilgi sunması bakımında önemlidir.
Özet (Çeviri)
Today, it is very difficult for businesses to achieve success only with sales approach. Businesses now face tough competition in order to sustain their presence in the market. Customers have become the focal points of businesses, as customers have more selection alternatives and have more information about both products and businesses. In this study, in order to keep the existing customers and to gain new customers in today 's competitive conditions, the value creation strategies they use to gain new customers and the general competitive strategies they have applied to gain competitive advantage over their competitors have been investigated. The aim of this research is to determine the importance of competition strategies in the companies Otokoç Azerbaycan MMC“ ve ”Renault NBL AVTO operating in Azerbaijan Republic Baku City, the importance of which these companies give more importance to the strategies and give their value to the customer. In this study, it is aimed to determine the strategy of the automobile companies in Azerbaijan and to determine the degree of application of these strategies. In this respect, it is important to present this situation about the sector in terms of providing information to researchers and theorists.