Nesneye yönelik benzetim ortamı simPLE'in tasarım ve gerçekleştirilmesi
Design and implementation of the object oriented simulation environment simPLE
- Tez No: 55383
- Danışmanlar: PROF.DR. ERSİN TÖRECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Benzetim, Modelleme, Kesikli Olay Benzetimi, Programlama Dilleri, Nesneye Yönelik Yaklaşım, Simulation, Modeling, Discrete Event Simulation, Programming Languages, Object Oriented Approach
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
IV ÖZET Bu tez çalışmasında, nesneye yönelik benzetim ortamı SimPLE geliştirilmiştir. SimPLE, Windows altında çalışır ve sadece kesikli olay benzetimini destekler. Bir benzetim ortamı ile bu ortamda kullanılan bir benzetim dilinden oluşur. Benzetim için koşul etki yaklaşımını kullanır. SimPLE ortamında kullanıcı, bir modeli kendi tanımladığı nesnelerle oluşturup bu modelin benzetimini yapabilir. Model nesneleri, SimPLE'ın benzetim diliyle metin olarak tanımlanır. Tez çalışmasının üç ana aşaması vardır: ilk aşamada bir benzetim ortamının özellikleri belirlenmiştir. Benzetimde kullanılan yaklaşımlar ve dünya görüşleri, modelleme dilinin özellikleri ve benzetimin bilgisayar üzerinde yapılması konulan bu aşamada incelenmiştir. İkinci aşamayı, ilk aşamada ortaya konulan gereksinmelerin nesneye yönelik yaklaşımla nasıl karşılanacağı oluşturur. Bu bölümde, önce nesneye yönelik yaklaşımın özellikleri, yöntemleri ve amaçları belirlenmiştir. Daha sonra bu bulgular, geliştirilecek benzetim ortamının gereksinimleriyle etkin biçimde bağdaştırılmıştır. Son aşamada, varılan sonuçlara uygun SimPLE yazılımı geliştirilmiştir. Yazılımın gerçekleştirilmesinde de nesneye yönelik yaklaşım kullanılmıştır. Bundan dolayı programlama dili olarak C++ seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis study, SimPLE, an object oriented simulation environment is developed. SimPLE runs under Windows, and supports only discrete event simulation. It is made up of a simulation environment and a modeling language. Models are simulated with condition action approach. A SimPLE model is formed of objects and simulated in this environment. Model objects are defined in text using SimPLE' s simulation language. Thesis study has three major stages: In the first stage, characteristics of a simulation environment are defined. Simulation approaches and world views, requirements of a modeling language, and simulation with computers are examined. Second stage involves how object oriented approach can cover the requirements exposed in the first stage. In this stage first, qualifications, methods, and aims of object oriented approach are defined. Then these points are composed efficiently with the requirements of simulation environment. In the last stage, SimPLE is implemented in a manner that it satisfies the results put in the former stages. Object oriented approach is also used throughout the implementation of SimPLE. Therefore C++ is chosen to be the programming language.