Kurumsal itibar algısının örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi
The effect of corporate repulation perception on organizational citizenship behavior
- Tez No: 553838
- Danışmanlar: PROF. DR. KHALADDIN IBRAHIMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal İtibar, Örgütse Vatandaşlık Davranış, Örgüt, İşgören, Corporate Reputation, Organization, Citizenship Behavior, Employee
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Güçlü bir itibar, kurumun sahip olduğu en önemli algılanan sermayesidir. Bir kurumun iş alanındaki faaliyetleri ve yetenekleri, o kurumun genel itibarını şekillendirir. İtibar zaman içerisinde inşa edilir ve sosyal paydaşların o kurumla arasındaki birçok etkileşiminden oluşur. İtibar, sosyal paydaşların kurumu güvenilir, sorumlu olarak algılamasına neden olan kendine özgünlüğünden ve kimliğinden kaynaklanır. Bunun karşılığında bir kurumun oturmuş, sağlam itibarı, rakiplerin o kurumun eylemlerini taklit edilmesini zorlaştırır. Kurumsal itibar işletmelerin rekabet araçlarından biri olup iki önemli amaç bakımından stratejik öneme sahiptir. Birincisi toplum nezdinde olumlu algılar oluşturarak paydaşlarına daha fazla değer kazandırmak ve bu yollarla rekabette başarılı olmaktır. İkincisi de günümüz işletmeleri için en değerli varlıklar olan mevcut insan kaynağının örgütsel bağlılığını artırarak onların daha fazla çaba ve katkısını sağlayabilmektir. Bu çalışmada kurumsal itibarın çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonucuna göre kurumsal itibarın örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A strong reputation is the most important perceived capital of the organization. The activities and capabilities of an organization in the field of business shape the general reputation of that institution. Reputation is built over time and consists of many interactions between social stakeholders and that organization. Reputation originates from the self-identity and identity of social stakeholders, which makes the organization perceive the organization as trustworthy and responsible. In return, an established, solid reputation of an organization makes it difficult for competitors to mimic the actions of that institution. Corporate reputation is one of the competitive instruments of enterprises and it has strategic importance for two important purposes. The first is to gain more value for the stakeholders by creating positive perceptions in the eyes of society and to be successful in competition with these ways. The second is to increase the organizational commitment of the existing human resources, which is the most valuable asset for today's enterprises, and to provide them with more effort and contribution. In this study, the effects of corporate reputation on organizational citizenship behavior of employees were investigated. According to the results of the research, it is determined that corporate reputation has an effect on organizational citizenship behavior.