Social value orientation as a moderator between corporate social responsibility and organizational citizenship behavior
Kurumsal sosyal sorumluluk ve örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisinde toplumsal değer yöneliminin düzenleyici rolü
- Tez No: 561130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KARAGONLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Toplumsal Değer Yönelimi, Örgütsel İtibar, Yüklenen Dış İmaj, Değer Uyumu, Örgütsel Özdeşleşme, Örgütsel Bağlılık, Adalet, Corporate Social Responsibility, Organizational Citizenship Behavior, Social Value Orientation, Organizational Reputation, Construed External Image, Value Congruence, Organizational Identification, Organizational Commitment, Fairness
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma kurumsal sosyal sorumluluk ve örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkide çalışanların toplumsal değer yöneliminin düzenleyici rolünü incelemektedir. Spesifik olarak, toplumsal değer yönelimi literatürünü baz alarak çalışanların toplum yanlısı değer yönelimleri (benlik yanlısı yönelimin zıttı) arttıkça örgütlerinin sosyal sorumluluk çabalarını algılamaları karşılığında vatandaşlık davranışları gösterme eğilimlerinin artacağı varsayımında bulundum. Bu ana varsayım çeşitli endüstrilerdeki firmalardan alınan 155 beyaz yakalı çalışan örneklemi üzerinde test edildi. Bulgular TDY'nin düzenleyici rolünü desteklememektedir. Diğer yandan, çalışanların KSS algısının onların artan örgütsel vatandaşlık davranışlarıyla ilişkili olduğu; genel KSS'nin, ve özellikle de çalışanlara yönelik KSS'nin, bir ana etkisi gözlemlenmiştir. Böylece, verimiz TDY'lerine bakılmaksızın çalışanların örgütlerinin KSS çabalarına artan örgütsel vatandaşlık davranışlarıyla karşılık verdiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research examines the moderating role of employees' social value orientations (SVO) in the relationship between corporate social responsibility (CSR) and organizational citizenship behaviors. Specifically, based on the literature on social value orientations I hypothesized that as employees' prosocial value orientation (vs. a proself orientation) increased, they would be more likely to show increased citizenship behaviors in response to their perceptions of their organization's social responsibility efforts. This key hypothesis was tested on a sample of 155 white collar employees from firms in a variety of industries. The findings do not support a moderating role for SVO. On the other hand, a main effect for CSR in general, and CSR toward employees in particular, was observed such that employees' perceptions of CSR were associated with increased organizational citizenship behaviors. Thus, our data suggest that regardless of their SVOs employees seem to reciprocate their organizations' CSR efforts with increased organizational citizenship behaviors.