Nihan Kaya'nın roman ve hikayelerinde kadın
Ni̇han Kaya's roman and story in women
  1. Tez No: 553846
  2. Yazar: FİKNET KARARLI KUŞÇU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nihan Kaya, roman, hikâye, kadın, kadın psikolojisi, toplumun kadın algısı, Nihan Kaya, Women, Women's problem, Women's psychology, Unidentified woman, Women in search of self
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Edebiyat dergilerinin 2000'li yılların başından itibaren adını sıkça andığı yazar Nihan Kaya'nın edebiyat ve psikoloji odaklı seminerleriyle bağlantılı olarak kaleme aldığı inceleme eserlerinden de yararlanarak roman ve hikâyelerinde yer alan kadın kahramanlarının genel özellikleri çalışmamızın esasını teşkil etmektedir. Çalışmamızda Kaya'nın roman ve hikâyelerindeki kadınların ailevi ilişkiler çerçevesinde edindiği konumlarını, toplumsal hayat içindeki kadına yönelik oluşturulan algıyı ve var olma düzleminde yer alan kadın kahramanlarını inceledik. Nihan Kaya'nın edebiyatla psikolojiyi harmanlayarak roman ve hikâyeler yazmasından dolayı çalışmamızda kadın kahramanları analiz edebilmek amacıyla yazarın psikolojiyle bağlantılı olarak yazdığı incelemelerini de göz önünde bulundurduk. Çalışmamızın birinci bölümünde tarihsel süreçte kadının sosyal yaşamdaki konumunu ve modern edebiyatta kadının ele alınışını irdeledik. İkinci bölümde Nihan Kaya'nın roman ve hikâyelerindeki kadın kahramanların ailevi ilişkiler çerçevesinde ele alınış biçimini, edindiği rolleri tespit ettik. Üçüncü bölümde ise kadına yönelik toplumsal yaşamdaki algının Kaya'nın eserlerine yansımasını inceledik. Bu çerçevede çalışmamızda Nihan Kaya'nın roman ve hikâyelerinde çoğunluk arz eden kadın kahramanlarının özelliklerini ele almış olduk.
Özet (Çeviri)
The general characteristics of women's heroes included in novels and stories are the basis of our study by taking advantage of the review works written by author Nihan Kaya, which he frequently mentioned in literature magazines from the beginning of the 2000s, in connection with his literature and psychology-oriented seminars. In this study, we examined the positions of women in the novels and stories of Kaya in the framework of familial relations, the perception of women in social life and the women's heroes in the plane of existence. In order to analyze the women's heroes in our study, we took into consideration the reviews of the author in connection with the psychology of the author, because Nihan Kaya has written novels and stories by blending literature with psychology. In the first part of our study, we examined the position of women in social life and the role of women in modern literature in the historical process. In the second part, we determined the way women heroes in Nihan Kaya's novels and stories were dealt with within the framework of family relations. In the third part, we examined the reflection of the perception of women in social life on the works of Kaya. In this context, we discussed the characteristics of women's heroes who have a majority in the novels and stories of Nihan Kaya.