Sulhi Dölek'in roman ve hikayelerinde sosyal meseleler
Sulhi Dölek's novel and story social problems
  1. Tez No: 553848
  2. Yazar: BASRİ KUŞÇU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Meseleler, Sulhi Dölek, Sosyal Sorunlar, Roman, Hikâye, Social issues, Sulhi Dölek, social problems, novel, story
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çalışmamızda 1970-2000 yılları arasında roman, hikâye türünde verdiği eserler ve bunların yanı sıra senaryolarıyla Türk edebiyatında adını sıkça duyuran Sulhi Dölek'in eserlerinde ön plana çıkan sosyal meseleler ele alınmıştır. Çalışmamızın“Giriş”bölümünde yazarın toplumsal meseleleri konu edindiği eserlerini incelemede bilimsel bir zemin oluşturmak amacıyla edebiyat ve sosyoloji arasında ilişkiye değinilmiştir. Birinci bölümde yazarın eserlerinde ele aldığı konularla hayatı arasında tespit ettiğimiz benzerlikler sebebiyle Sulhi Dölek'in hayatı, edebi kişiliği ve eserlerine yer verme ihtiyacı duyulmuştur. İkinci bölümde yazarın eserlerinde üstünde sıkça durduğu ekonomik temelli meseleler, üçüncü bölümde değişimden kaynaklanan toplum değerlerinin yozlaşması veya bozulması üzerinden ortaya çıkan toplumsal sorunlar ele alınmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda edebiyat ve sosyoloji zemininde Sulhi Dölek'in roman ve hikâyelerin de sosyal meselelerle ilgili bulgular ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the works he produced in novel, story type, as well as the social issues that came to the fore in the works of Sulhi Dölek, who frequently mentioned his name in Turkish literature with his scripts, were discussed between the years 1970-2000. In the“introduction”section of our study, the relation between literature and sociology was mentioned in order to establish a scientific basis in the study of the author's works on social issues. In the first part, due to the similarities between the issues discussed by the author in his works and his life, the need to include the life, literary personality and works of Sulhi Dölek was felt. The second part deals with the economic issues that the author has frequently dealt with in his works, and the third part deals with the social problems arising from the corruption or corruption of the values of society resulting from the change. As a result, the literature and sociology of Sulhi Dölek's novels and stories also reveal findings on social issues in our study.