Cumhuriyet sonrası (1960-1980) çocuk romanlarında tema, dil ve eğitim öğeleri
The elements of theme, language and education in post-Republican (1960-1980) child novels
  1. Tez No: 353274
  2. Yazar: DENİZ BENLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk romanları, tema, dil, eğitim, child, child novals, theme, language, education
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Duygusal, bedensel ve zihinsel bakımdan sürekli gelişen, değişen ve kendini bütünlemeye çalışan bir varlık olan çocuk; bu süreçte kendisini ve çevresini de giderek daha iyi tanır.Öğrenme ihtiyacını soru sorarak, araştırarak ve en önemlisi de okuyarak gidermeye çalışır.Bizim bu çalışmamıza konu olan on ilâ on beş yaş arası çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerinde etkisi bulunan çocuk romanlarıdır. Araştırmamızda; Talip APAYDIN, Fakir BAYKURT, Kemal BİLBAŞAR, Abbas CILGA, Gülten DAYIOĞLU, Sulhi DÖLEK, Rıfat ILGAZ, Muzaffer İZGÜ, Tarık Dursun K., Hidayet KARAKUŞ, Mehmet SEYDA ve Cahit UÇUK olmak üzere, toplam on iki yazarın yirmi dört çocuk romanı tema, dil ve eğitim öğeleri açısından incelenmektedir. 1960-1980 arası dönemdeki romanlarda; dostluk, anne sevgisi, arkadaşlık, dayanışma, hoşgörü, yaşam sevgisi, çalışkanlık vb. temalar işlenmiştir.Bütün bunların içinde sevgi teması ağırlık kazanmış ve alt kolları olarak da anne sevgisi, hayvan sevgisi, arkadaş sevgisi ve Atatürk sevgisine değinilmiştir.Bu temaların yanında 1960'lı ve 1970'li yılların sosyal yaşamı, kültürel, ekonomik ve eğitim unsurlarıyla ilgili öğelere de yer verilmiştir.On -on beş yaş grubu çocuklarının sosyal yaşama ilişkin bilmeleri gerekenlere yönelik konulara ağırlık verilerek özellikle çevre kirliliği, bilgili olmanın önemi, barışçıl düşünce gelişimi, sağlıklı olmanın önemi vb. eğitsel konular işlenmiştir. Yazarlar, eserlerinde kullandıkları sözcüklerin çocukların anlayabilecekleri düzeyde olmasına dikkat ederek yabancı ve argo sözcüklerden uzak durmaya çabalamışlardır.Cümle seçimlerinde olumlu, kurallı, basit ve fiil köklü yükleme sahip olmasına özen göstermişler; çocukların konuşmaktan hoşlanacakları ikilemeler yanında yalın cümleler ile kısa ve anlaşılır paragraflardan oluşan metinler oluşturmuşlardır.
Özet (Çeviri)
A child is a creature who grows up emotionality, spritually and physically. He/She knows his/her environment beter day by day, during this period.He/She tries to do this by asking question, examining and the most important one by reading.The childish novels support this project fort he children who are between the age of ten and fifteen. Total twelve writers (Talip APAYDIN, Fakir BAYKURT, Kemal BİLBAŞAR, Abbas CILGA, Gülten DAYIOĞLU, Sulhi DÖLEK, Rıfat ILGAZ, Muzaffer İZGÜ, Tarık Dursun K., Hidayet KARAKUŞ, Mehmet SEYDA and Cahit UÇUK)'s twenty four child novals are examine from the point of theme, language and educational elements in this research. In the novels between 1960-1980 there are themes such as friendship, mother love, to help one another, to tolerate, love of life, success.The theme“love”is superior than all of these themes and beside Atatürk love, friendship love, animal love and mother love are mentional about.Social life, cultural, economical and educational elements of 1960's and 1970's are also mentioned.First of all, they should give great importance to the subjects that teenagers should know about social life.Speacially environment pollution, importance of being conscious, development of peaceful thought and being healthy are mentioned as educational subjects. Writers have tried to keep away from using the foreign words and slangs by caring the student's level of understanding.They have been careful with the choice of sentences which are positive, regular, simple and verb based.They have formed short and clear paragraphs.