Consciousness and implicit memory trace for the unexpected stimulus in inattentional blindness
Dikkatsizlik körlüğünde beklenmeyen uyaran için bilinç ve örtük bellek izi
- Tez No: 553891
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİMAY İKİER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dikkatsizlik körlüğü, hazır olma, bilinç, kelime parçası tamamlama, resim seçme, Inattentional blindness, priming, consciousness, word fragment completion, picture choice
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dikkatsizlik Körlüğü, dikkat bir görevle meşgulken beklenmedik bir uyaranın görülmeyebileceğini gösterir. Sözel rapora dayanan dolaysız bellek ölçüm yöntemleri kullanan önceki çalışmalar, beklenmedik uyaran için bir bellek izi bulamamıştır. Block (2011) fenomenal bilincin, erişilir bilincin aksine dikkat ve sözel rapor olmadan da var olabileceğini öne sürmüştür. Önceki çalışmalar dolaylı bellek ölçüm yöntemleri kullanarak görülmeyen beklenmedik uyaranın algısal ve anlamsal hazır olma etkilerinin olduğunu bulmuştur. Fakat onların paradigmasında göz ardı edilecek öğeler bulunmamaktadır. Mevcut çalışma, göz ardı edilecek öğeler içeren dikkatsizlik körlüğü paradigmasında görülmeyen beklenmedik uyaranın aslında bir düzeyde işlendiğini ve sonradan gelen görevlerde algısal ve anlamsal düzeyde hazır olma etkisine olanak verdiğini göstermeyi amaçlamıştır. Deney 1'de, beklenmedik kelimeyi görmeyen katılımcılar, bu kelimeye maruz kalmayan katılımcılardan daha büyük olasılıkla tek çözümlü kelime parçasını beklenmedik uyaranla tamamlamıştır. Deney 2'de, beklenmedik kelimeyi görmeyen katılımcılar, kelimeye maruz kalmayanlardan daha büyük olasılıkla beklenmedik kelimenin resmini seçmiştir. Bu iki çalışma Mack ve Rock (1998) bulgularını göz ardı edilecek öğeler içeren bir paradigmayla tekrarlamıştır. Sonuçlar, görülmeyen beklenmedik uyaranın muhtemelen fenomenal bilinç seviyesinde işlenir ve sonradan gelen görevde algısal ve anlamsal hazırlama etkileri üretir olduğunu göstermiştir. Bulgular aynı zamanda görülmeyen uyaran için beyinde nöral aktivasyon gösteren bulgular ile de tutarlıdır. Bulgular, fark edilmemiş görsel bilginin olası hafıza bağları ve bilinç seviyelerine ilişkin teorik önermeler için doğurgulara sahiptir.
Özet (Çeviri)
Inattentional blindness (IB) demonstrates that an unexpected stimulus (US) may be undetected when attention is engaged in a task. Previous studies using direct memory measurements relying on verbal report failed to find a memory trace for the US. Block (2011) suggested that contrary to Access Consciousness, Phenomenal Consciousness can exist without verbal report and attention. Mack and Rock (1998) found perceptual and semantic priming effects for the undetected US by using indirect memory tests. However, there are no items to be ignored in their paradigm. The present study aimed to show that the undetected US in an IB paradigm involving items to be ignored is processed and produces priming effects at the perceptual and semantic level. In Experiment 1, participants who were blind to the unexpected word were more likely to complete a single-solution word fragment with the US than the participants who were not exposed to the word. In Experiment 2, inattentionally blind participants were more likely to choose the picture for the unexpected word than the ones who were not exposed to the word. These two studies replicated previous findings in a paradigm with ignored items. The results showed that the undetected US is presumably processed at a phenomenally conscious level and produces perceptual and semantic priming effects on a subsequent task. The findings are also consistent with studies showing neural activations in the brain for the undetected US. The findings have implications for possible memory correlates of undetected visual information and for theoretical propositions regarding consciousness.