The effect of neo-Ottomanism in Turkish foreign policy for Balkans and Africa in Davutoğlu Period (2009-2014)
Davutoğlu Dönemi Balkanlar ve Afrika özelinde Türk dış politikasında yeni-Osmanlıcılık etkisi
  1. Tez No: 554024
  2. Yazar: GAMZE HELVACIKÖYLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ OKMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni-Osmanlıcılık, Türk Dış Politikası, Balkanlar, Afrika, AKP, Neo-Ottomanism, Turkish Foreign Policy, the Balkans, Africa, AKP
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Türkiye Cumhuriyeti ile Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı sonucunda yenilmesi üzerine kaybettiği topraklar arasında her zaman bir gönül bağı olmuştur. Ancak Birinci Dünya Savaşı'nı takiben verilen Kurtuluş Savaşı galibiyeti sonucunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönemleri kendi ekonomik ve siyasi bağımsızlığına yönelik uğraşlarla geçmiştir. Bu esnada uluslararası konjunktürdeki gelişmeler paralelinde Türkiye Cumhuriyeti bloklar arası ilişkileri denge politikası üzerinden yönetmeye çalışmıştır. Dolayısıyla iki kutuplu sistem süresince eski Osmanlı coğrafyasına yönelik bir politika geliştirilememiştir. İki kutuplu dünya sisteminin Sovyetler Birliği'nin çökmesi ile sona ermesi sonucunda dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Türk Dış Politikası'nda yeni açılımlar yapmak istemiştir. Temeli 1990ların başında Özal tarafından atılan Yeni-Osmanlıcılık perspektifi, uygulamada karşılığını yeterince bulamamıştır. 2002 seçimleri sonrasında iktidara gelen AK Parti'nin dış politika oluşum sürecindeki etkin isimlerinden Ahmet Davutoğlu, Stratejik Derinlik kitabında bu kavramı yeniden öne çıkarmış ve eski Osmanlı coğrafyalarında Türkiye'nin aktif politikalar geliştirmesine önem vermiştir. Bu bağlamda Yeni-Osmanlıcılık retoriği çerçevesinde Balkanlar ve Afrika bölgeleri ile siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel ilişkiler ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
There haVe always been emotional bonds between Republic of Turkey and the former Ottoman territories which was left behind after the defeat in World War I. However, Republic of Turkey, which was founded after the War of Liberation following World War I, had to deal with its political and economic independence during the first decades of foundation. Furthermore, due to the conditions of international politics, Turkey tried to manage political relations through balance of politics. Therefore, during the period of bi-polar world order, almost no political relations could be developed. After the end of Cold War by the collapse of Soviet Union, President Turgut Özal wanted to follow more active politics with the countries in the former Ottoman geography. The base of Neo-Ottomanism was built by him in 1990s but it could not be practiced effectively. When Justice and Development Party came in power after the elections in 2002, Ahmet Davutoğlu, who is one of the main architects of AKP's foreign policy, focused on this term in his book entitled“Strategic Depth”and started to develop active politics for the former Ottoman territories. In this regard, within the framework of Neo-Ottomanism rhetoric, political, economic and sociocultural relations with Balkans and Africa geography will be analyzed.