Anksiyete duyarlılığı ile çocukluk dönemi yaşantıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relation between childhood experiences and anxiety sensitivity
- Tez No: 554048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: anksiyete, anksiyete duyarlılığı, ebeveyn kabul ve reddi, erken dönem uyumsuz şemalar
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Yapılan çalışmanın amacı, anksiyete duyarlılığı ile çocukluk çağı yaşantıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu kapsamda, çocukluk çağında kişilerin algıladıkları ebeveyn kabul ve reddi ile erken dönem oluşan uyumsuz şemaların, kişilerdeki anksiyete duyarlılığını ne düzeyde etkilediği araştırılmıştır. Araştırmada İzmir ve İstanbul illerinde ikamet eden 80 katılımcı, Demografik Bilgi Formu, Ebeveyn Kabul-Red Ölçeği, 5 Faktörlü Kişilik Envanteri, Anksiyete Duyarlılığı İndeks-3 Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Young Şema Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda ebeveyn kabul-reddi ve erken dönem uyumsuz şemalar ile anksiyete duyarlılığı arasında ilişki olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this paper is to investigate the relation between anxiety sensitivity and childhood experiences. In this framework the effect of understanding of parental acceptance and rejection by children and early maladaptive schemas on anxiety sensitivity has been studied. In this research 80 subject have been chosen from İzmir and İstanbul. These subjects have been assessed according to Demographical Information Forms, Parental Acceptance-Rejection Questionnaire, 5 Factor Personality Model, Anxiety Sensitivity Index-3, Beck Anxiety Inventory and Young Schema Questionnaire. As a result of this study it is seen that there is a relation between early maladaptive schemes, parental acceptance-rejection and anxiety sensitivity. KEY WORDS: anxiety, anxiety sensitivity, parental acceptance-rejection, early maladaptive schemas