The impact of ports on Turkey's foreign trade: The case of Mersin port
Limanların Türkiye'nin dış ticaretine etkisi Mersin limanı örneği
- Tez No: 554069
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY YAZAR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Ulaşım, İşletme, Marine, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İhracat, İthalat, Mersin Limanı, Export, Import, Mersin Harbour
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye'de limanların ihracata olan etkilerinin tespit edilmesidir. Araştırmada Türkiye'nin en önemli limanlarından olan Mersin Liman örneği üzerinden inceleme yapılmıştır. Limanlar, ülkelerin ihracat ve ithalat kanallarında önemli yere sahip olup ülkenin dışarıya açılan kapıları olarak görülmektedir. Bu nedende liman odaklı olarak ihracat ve ithalatın incelenmesi, limanların geliştirilmesi adına önemli görülmüştür. Çalışmanın test aşamasında veriler TÜİK resmi web sitesinden Amerikan Doları ($) cinsinden temin edilmiştir. Verilerin test aşamasında birim kök testlerinden ve Granger Nedensellik testinden faydalanılmıştır. Bir yıllık dönem incelendiğinde Mersin Limanı ihracatı, denizyolu ihracatının ve toplam ihracattın nedeni olarak tespit edilmiştir. Mersin Limanı ihracatı, bir yıllık dönemde denizyolu ihracatını ve toplam ihracatı istatistiksel olarak anlamlı şekilde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify how harbours in Turkey affect exports. The research is structured in the form of a case study of the Mersin Harbour, one of the vital harbours of Turkey. A harbour is critical for the export and import flow of countries and treated as an outbound gateway of a country. Therefore, it has been deemed necessary to study export and import functions from the harbour perspective in an aim to develop harbours. During the test phase of the research, financial data have been obtained from the TSI's official web site in United States Dollars (USD). When testing the data, unit root tests and Granger's causality test have been employed. After reviewing the 1-year period, export through the Mersin Harbour has been identified as the driver of the maritime exports and overall export. Exports through Mersin Harbour have a significant statistical effect on maritime export and overall exports over the one-year period.