Concepts of liminality and communitas among Ashtanga Yoga practitioners
Ashtanga Yoga uygulayıcıları arasında eşiktelik ve kolektif eşitlik kavramları
- Tez No: 554103
- Danışmanlar: PROF. JAY COURTNEY FIKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Spor, Anthropology, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kolektif eşitlik, Eşiktelik, Geçiş Törenleri, Ashtanga Yoga, Yoga, Modern Postürel Yoga, Paraṃparā, Ashtangi, gelenek, asrîlik, topluluk, adanma, yetki, tâlim, itaat, Communitas, Liminality, Rites of Passage, Ashtanga Yoga, Yoga, Modern Postural Yoga, Paraṃparā, Ashtangi, tradition, modernity, community, devotion, authority, discipline, obedience
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yoga terimi, İndus Vadisi medeniyetlerinin ürünü olan çeşitli çilecilik uygulamalarını ve felsefî doktrinleri ifade etmek için kullanılır. Vedik dönemden günümüze, yoga uygulamalarının tamamı bünyelerinde törensel ögeler barındırır ve tarih boyunca din, siyaset, coğrafya, toplum, edebiyat ve kültür tarafından bu uygulamalar şekillenmiştir. Tüm bu faktörler bugün bilinen anlamıyla“modern yoga”yı oluşturur. Bu tez, bir Modern Postürel Yoga (MPY) okulu olan“Ashtanga Yoga”ya odaklanır; Ashtanga Yoga, Şri K. Pattabhi Jois tarafından Hindistan'ın Mysore eyaletinde kurulmuştur ve tüm dünyada binlerce insan tarafından her gün uygulanır. Disiplin, otorite ve adanma barındıran bir pratik olarak bilinir; aynı döneme ait diğer MPY okullarına kıyasla, gayret isteyen ve dönüşüm yaratan bir uygulamadır.“Modern”olarak anılmasına rağmen,“paraṃparā”geleneğini ve“tapas”kavramını içinde barındırır. Tapas, dönüşümün kaynağı olarak kabul edilen içsel ateştir; disiplin gerektirir. Paraṃparā, bilginin öğretmenden öğrenciye (guru'dan śiṣya'ya) doğrudan aktarımıdır; güven, itaat ve adanma gerektirir. Öğretmenin otoritesi, öğrencinin itaati ve uygulamaya duyduğu adanma, fiziksel gibi görünen bu pratiğin özünü deneyimleyebilmek için gereklidir. Bu çalışmada Ashtanga Yoga'nın paraṃparā kavramı ve katı fiziksel uygulamaları, van Gennep'in“geçiş törenleri”ile çözümlenir; Victor Turner'ın“eşiktelik (liminality) ve kolektif eşitlik (communitas)”görüşleri antropolojik yaklaşımın merkezine alınır ve pratik, Elizabeth De Michelis'in“seküler şifalanma ritüeli”ifadesi üzerinden incelenir. Sonuç gösteriyor ki, Ashtangiler (Ashtanga Yoga pratiği yapan kişiler), aralarında statü ve cinsiyet ayrımı olmadan, aynı sembolik dili ve aynı değerleri paylaşırlar. Diğer Ashtangiler birlikte pratiklerinin benzer etkilerini ve faydalarını deneyimleyerek,“kolektif eşitlik”oluştururlar. Yaygınca uygulanan bir MPY okulunun, tarihsel süreci ve uygulamalarıyla birlikte,“eşiktelik ve kolektif eşitlik”kavramlarıyla bağıntılı bir şekilde incelenmesi açısından, bu araştırma Türkiye'de ilktir.
Özet (Çeviri)
The term yoga has been used to define various practices of asceticism and philosophical doctrines that emerged within the civilizations of the Indus Valley. From Vedic to Modern eras of yoga history, all yoga practices have shared ritualistic elements and have been shaped by many factors such as religion, politics, geography, society, literature, and culture. All of these factors helped create what is known today as“modern yoga”. This thesis focuses on the Modern Postural Yoga (MPY) school,“Ashtanga Yoga”, founded by Shri K. Pattabhi Jois in Mysore, India, and practised widely and daily by thousands of people all around the world. It is known as a school of yoga that incorporates discipline, authority and devotion; compared to its contemporaries, it is a rather strenuous and transformational yoga practice. Despite being called a“modern”practice, it embodies the paraṃparā tradition and tapas practices dating back to the Upaniṣadic era. Tapas is the inner heat that is the source of transformation; achieving it requires discipline. Paraṃparā is the direct transmission of knowledge from the teacher to student (guru-śiṣya) that requires trust, obedience, and devotion. Authority of the teacher, obedience of the student, and devotion to the practice is necessary in order to experience the essence of this seemingly physical practice. Paraṃparā aspect and the strict physical practice of Ashtanga Yoga is analyzed through Van Gennep's“rites of passage”, placing Victor Turner's concepts of“liminality and communitas”at the centre of its anthropological approach, and investigating the practice as a“secular healing ritual”, as seen by Elizabeth De Michelis. The analysis shows that Ashtangis share the same symbolic language and values without any discrimination of gender or status; they form communitas, experiencing similar effects and benefits of their practice every day with other Ashtangis. This research is the first attempt in Turkey to discuss a widely practised MPY school in terms of its history, practice, and its relevance to the concepts of liminality and communitas.