Ritüel ve liminalite bağlamında İzmir'de elektronik dans müziği
Ritual and liminality context electronic dance music in İzmir
  1. Tez No: 590791
  2. Yazar: MAHİR COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YAVUZ YÜKSELSİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: EDM, liminalite, ritüel, komünitas, scene, EDM, liminalite, ritual, communitas, scene
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
1980'li yılların ortasından itibaren yavaş yavaş ana-akımlaşan bir kültüre dönüşen EDM, Rave olarak adlandırılan gençlik fenomenin ortaya çıkısıyla birlikte çeşitli disiplinlerin ilgi gösterdiği bir alana dönüştü. İngiltere Acid House ve Rave fenomenin ortaya çıkmasıyla birlikte de Punk'tan bu yana gençlik kültürüyle ilişkili bir biçimde ortaya çıkan son müzikal pratik oldu. EDM'nin bir yeraltı pratiğinden ana-akımın en gözde müzik kültürüne dönüşmesi antropolojiden sosyolojiye, teolojiden müzik bilimlerine kadar farklı disiplinleri kapsayan akademik ilginin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu çalışma da içinde bulunduğum disiplinin teknik ve yöntemlerine dayanarak alan çalışmasında elde edilmiş verilerin teorik irdelemeye tabi tutulmasıyla İzmir sahnesini inceliyorum. İlk bölüm EDM'nin tarihsel serüvenine odaklanmaktadır. İkinci bölümde ise, çalışmanın çatısını oluşturan ritüel kavramının bugün kazandığı çok-anlamlı ve kaygan yapısını tanımladıktan sonra, EDM özelinde ritüelleştirilmiş süreçleri çözümlemek için Van Gennep ve Victor Turner tarafından geliştirelen geçiş ayinleri, liminalite, komünitas gibi özel ritüel kavramlarıyla birlikte müzik, dans, trans gibi ritüelin edimsel ve sembolik bileşenlerini tanımlıyorum. Daha sonraki başlık altında, ritüelleştirilmiş etkinliklerin mekânlarına odaklanarak İzmir'in kendine özgü kimliklendirilebilir yapısınının analizi için scene kavramını kullanıyorum. Son bölümde ise; çalışmanın örnek olayını oluşturan İzmir EDM sahnesinde ortaya çıkan süreçleri teorik çerçevesi çizilmiş alan verileri ile eşleştirerek aktarıyorum.
Özet (Çeviri)
Electronic Dance Music, which has gradually became a mainstream culture since the mid 80s, transformed into a field which diverse disciplines have developed interest in. Along with the emergence of England Acid House and Rave phenomenon, it has also become the latest musical practice regarding the youth since Punk. From the underground practice to the most prominent mainstream music culture, the transition of Electronic Dance Music has given rise to an academic interest that includes a wide range of disipline such as from anthropology to sociology, theology to musicology. This study analyzes İzmir scene on the basis of data collected in the field study by being subject to theoretical I analysis based on the technique a methods of the disipline I have been following. The first part focuses on the historical adventure of Electronic Dance Music. An the second part, by defining the recent polysemic and variable structure of ritual concept, which also constitutes the climax (roof) of this study, I also emphasize rites of passage elaborated by Van Gennep and Victor Turner to analyze ritual concepts as operant and symbolic components of the ritual like music, dance and Trance. Next topic, highlights spaces where ritualized activities are held by using the scene concept to analyze the structure of İzmir, which is peculiar to its unique identity. In the conclusion part, I depict a case study which reveals the phases that have occurred on the stage of Electronic Dance Music, being matched with theoretical field data.