Özendirme gezilerinde destinasyon seçimini etkileyen faktörler
Factors affecting the destination preferences in incentive tourism
  1. Tez No: 554136
  2. Yazar: YASEMİN SERDAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜREL ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: M.I.C.E. Turizm, Özendirme Gezileri, Destinasyon, Acente, M.I.C.E. Tourism, Incentive Tourism, Destination, Travel Agency
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Turizm sektöründe yaşanan ivme, istek ve beklentilerin günden güne değişmesi yeni turizm kollarının meydana çıkmasına zemin hazırlamıştır. Turizimden kurum ve şirketlerin ödül amacıyla yararlanmak istemeleri ile M.I.C.E. turizmin bir kolu olan özendirme gezileri kavramı ortaya çıkmıştır.Hızla gelişen turizm endüstrisinde değişen turist taleplerini karşılamak, daha fazla pay alabilmek için turizm destinasyonları arasındaki rekabet oldukça artmıştır. Son yıllarda yüksek ekonomik girdisi ile özendirme gezileri destinasyonların gözdesi haline gelmiştir. Destinasyonlar özendirme turistini çekebilmek için birbirleri ile yarış haline girmiştir. Fakat özendirme gezilerinde destinasyon seçimini etkileyen faktörlerin neler olduğuna dair belirsizlikler söz konusudur. Bu çalışma da özendirme gezilerinde destinasyon seçimini etkileyen faktörleri belirlemek amaçlanmaktadır. Bu faktörleri belirlemek için ilgili yazın taranarak mülakat soruları oluşturulmuştur. Oluşturulan mülakat soruları İstanbul'da özendirme gezisi alanında iyi konumda bulunan 18 büyük acentenin üst düzey yöneticisine ve 2 dernek çalışanına uygulanarak anlamlı sonuçlara ulaşılmaya çalışılmaktadır. Araştırmanın birinci bölümü özendirme gezilerinin, daha iyi anlaşılabilmesi için, kolu olduğu M.I.C.E. turizm ile ilgili kavramları, kavramların tarihsel gelişimlerini ve turizm ile ilişkilerini yazın taraması ile birlikte sunulmaktadır. İkinci bölümde ise özendirme gezilerinin ayrıntıları ele alınmaktadır. Özendirme gezileri kavramı, tarihsel gelişimi, organizasyonu ve destinasyon seçimi ile arasındaki ilişki üzerinde durulmaktadır. Üçüncü bölümde çalışmanın önemi, amacı, yöntemi ve analizi verilmektedir. Elde edilen bulgular değerlendirilerek çalışmanın sonuç ve öneriler kısmında literatüre, destinasyon yönetim örgütlerine, özendirme gezileri düzenleyici ve katılımcılarına yararlı bilgiler sağlamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The acceleration, demand and change in expectations in tourism industry provided a basis for the rise of new tourismtypologies. As a result of the desire of the institutions and companies to utilize from tourism for rewarding purposes, the concept of incentive trips, which are seen as a part of M.I.C.E, has emerged. To be able to answer the demands of tourists, which have been evolving within the fast-growing tourism industry, and to have a share in this new environment, the rivalry among the tourism destinations increased. Incentive tourism have become attractive for the destinations with their high economic inputs. The destinations started to compete with each other to attract incentive tourists. However, there is uncertainty about the factors which affect the destination choice for incentive trips. In this study, the purpose is to define the elements that have an impact on the destination preferences in incentive trips. The interview questions have been prepared by reviewingthrough the related literature to be able to specify these elements. The senior executives of 20 important tourism agencies located in Istanbul, Turkey have also been interviewed with the aim to obtain characteristics of ideal incentive destinations. Throughout the first section of this thesis the concepts of M.I.C.E. tourism, of which incentive tourism are a part of, the development of these concepts through time and their relation to tourism, supported by literature review – so that it is better comprehended- are presented. The second part comprises the details of incentive trips – the connections between the concepts of it, its development through time, organization and destination choices. The third part presents the significance, purpose, methodology and analysis of this study. Finally in the conclusion and recommendations part of the thesis, the aim is to provide the academia, destination management organizations, incentive trip organizers and participants with beneficial information on incentive trips, through evaluation of findings.