1960'lar Fransa'sında kuram ve siyaset tartışmaları: Jean-Luc Godard sineması
Debates on theory and politics in the 1960s France: The cinema of Jean-Luc Godard
- Tez No: 554142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI DALDAL EVREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Siyasal Bilimler, Performing and Visual Arts, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Fransa'da 1960'lar, Siyaset ve Sinema, Jean-Luc Godard, İdeoloji, Cahiers du Cinema, Sinema ve Seyirci, Realizm ve Modernizm, 1960s in France, Politics and Cinema, Jean-Luc Godard, Ideology, Cahiers du Cinema, Cinema and Spectator, Realism and Modernism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
1960'lı yıllarda, Fransa'da sinema ve siyaset ilişkisi üzerine yürütülen kuramsal tartışmalar, ana hatlarıyla, yapısalcılık, Louis Althusser'in ideoloji kuramı ve psikanalitik kuram çerçevesinde ele alınmaktadır. Özellikle bu dönemde yeniden tanımlanan ideoloji mefhumuna göre, hiçbir politik içerik barındırmayan ve gerçekliğin nesnel şekilde yansıtılmasına dayanan bir sanat ürünü dahi, içinde bulunduğu siyasi ve toplumsal yapıyla ilişkilidir. Klasik burjuva sanatının yansıması olarak, şeffaflık algısı, görmeye dayalı kavrayış, gerçekliğin tasviri ve seyircinin temsili gibi sinema aygıtına egemen olan temel değerler, şeylerin tarihsel ve politik konumunu gizlemek ve seyirciyi belirli bir özne olarak konumlandırmak suretiyle, filmin ideolojik etkisini beslemektedir. Bu tartışma ekseninde, toplumsal yaşamda ve politik sistemde bir tarz değişimini ifade eden 1960'lı yıllar, aynı zamanda, sinema için bir tarz değişikliğini ve içerikten ziyade biçimin önemini tekrar gündeme getirmiştir. Bir filmin politik tavrını ve siyasetle olan ilişkisini bir teknik ve biçim sorunu olarak ele alan kuramsal tartışmalar, sinemadaki pratik karşılığını Jean-Luc Godard'ın filmlerinde bulmuştur. Bu anlamda, çalışmanın yöntemi, dönemde etkin olan söz konusu kuram ve siyaset tartışmalarının literatür analizini ve bu tartışmaların önemli noktalarını vurgulayan Godard filmlerinin incelenmesini içermektedir. Araştırma için, Onun Hakkında Bildiğim İki veya Üç Şey (2 ou 3 Choses Que Je Sais D'elle), Çinli Kız (La Chinoise), Doğu Rüzgarı (Le Vent D'est) ve Her Şey Yolunda (Tout va Bien) filmleri seçilmiştir. Bu filmler, dönemin sinema dergisi Cahiers du Cinema'da da öne sürüldüğü gibi, hem konu, hem de biçim anlamında yerleşik sanat anlayışını yıkması ve seyirciyi politik şekilde film yapma sürecine dahil etmesi açısından önemlidir. Bu araştırma kapsamında amaçlanan, Fransa'da 1960'lı yılların sinema kuram ve pratiğinden doğan eleştirel bakış açısı ekseninde, sinema ve siyaset arasındaki ilişkinin yeniden düşünülmesini sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Theoretical debates on the relationship between cinema and politics in France in the 1960s are discussed in the framework of structuralism, Louis Althusser's theory of ideology and psychoanalytic theory in general. Especially, according to ideology notion redefined in this period, even a work of art which does not contain any political content or which is based on the very assertion of the objective reflection of the reality, has a connection with the political and social structure which it resides in. Influenced by classical bourgeouis art, the fundamental values that determine cinematic apparatus, namely, perception of transparency, vision-based understanding, description of reality and representation of the spectator; nourish the ideological effects of a film by concealing the historical and political context and by placing the viewer in a subject position of a particular kind. In the context of this discussion, the 1960s, implying a change in style in social and political life; also raised a question of style in terms of cinema and focused on the importance of form rather than content. Theoretical discussions that consider political attitude of a film as a formal issue, also correspond to the filmmaking practice of Jean-Luc Godard. In this sense, the method of this study includes the literature analysis on the theoretical and political debates in question; and also a research on the films of Godard which emphasize on the critical points of the main arguments. Two or Three Things I Know About Her (2 ou 3 Choses Que Je Sais D'elle), The Chinese (La Chinoise), The Wind from the East (Le Vent D'est) and Everything's OK (Tout va Bien) are the selected movies for this study, since they not only subvert the traditional sense of art in terms of both content and form, but also include the spectator actively in political filmmaking process. As a result of the analysis, this study aims to reconsider the relationship between cinema and politics in the context of critical perspective offered by theoretical practice of the cinema in 1960s' France.