Cumhuriyet Gazetesine göre ögrenci hareketleri ve talepleri (1960-70)
Student movements and demands according to Cumhuriyet Newspaper (1960-70)
- Tez No: 964926
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci Hareketleri, Toplumsal Hareketler, Gençlik Hareketleri, Toplumsal Tarih, Siyasi Tarih, Student Movements, Social Movements, Youth Movements, Social History, Political History
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmada 1960'lı yıllarda Batı ülkelerinden ABD, İngiltere, Fransa, Batı Almanya ve İtalya'daki öğrenci hareketleriyle Türkiye'deki öğrenci hareketinin gelişimi incelenmiştir. Bu hareketler, güç ve etki bakımından en üst aşamaya ulaştıkları varsayılan 1968 yılına referansla '68 Hareketi olarak da anılmaktadırlar. Batı '68'i incelenirken, hareketin ülkeyi bir devrim atmosferine soktuğu Fransa'nın '68 deneyimi biraz daha detaylı ele alınmıştır. Çalışmamın ilk bölümünü oluşturan Batı'daki öğrenci hareketlerinin, savaş sonrası düzenin başta toplumsal, siyasal, ideolojik ve kültürel olmak üzere neredeyse her alanında ulaşılan mutabakatlarına karşı derin bir tepki şeklinde geliştiği görülmektedir. Dolayısıyla bu tepkiyi anlamak için, savaş sonrası düzenin getirdiği yeni koşullarla, seçtiğimiz ülkelerdeki öğrenci hareketlerinin olayları ve eğer varsa diğer toplumsal hareketlerle ilişkileri birlikte incelenmiştir. Bu şekilde hareketin bütüncül bir şekilde kavranması amaçlanmıştır. Çalışmanın geri kalan iki bölümünün konusu ise Türkiye'dir. İkinci bölümde önce Türkiye '68'inin içinde geliştiği bağlamı anlayabilmek amacıyla, 1960'lar Türkiye'sinin iktisadi, toplumsal, siyasi durumuna göz atılacak ve neredeyse siyasal bir özne haline gelen 1961 Anayasası'nın 1960'lı yıllar için taşıdığı anlama değinilmiştir. Ayrıca öğrenci hareketinin gelişiminde ideolojik bir kaldıraç işlevi gören Türkiye solunun 1960'lı yıllardaki durumu da ele alınmıştır. Daha sonra öğrenci hareketi gündeminin önemli bir konusunu oluşturan Cumhuriyet Türkiye'si üniversitelerinin 1970'lerin başına kadarki gelişimine bakılmış ve 1960'larda üniversitelere dair yürütülen bir takım tartışmalar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise önce 1960 öncesinin öğrenci hareketine ve örgütlerine kısaca bir göz atılmış, ardından da 1960'lar öğrenci hareketinin gelişimi takip edilmiştir. Çalışma 1968 Haziran'ı ve sonbaharındaki işgal ve boykotlarda üniversiteye dair en çok öne çıkan öğrenci taleplerinin ve bu işgal ile boykotların tetiklediği reform çalışmalarının incelenmesiyle tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the development of student movements in the 1960s is examined in both Western countries, specifically the United States, the United Kingdom, France, West Germany, and Italy, and in Turkey. These movements are also referred to as the“'68 Movement,”in reference to the year 1968, which is considered the peak of their power and influence. When examining the Western '68, particular attention is given to the French experience, since the movement there brought the country into a revolutionary atmosphere. The student movements in the West, which constitute the first part of this study, developed as a profound reaction to the consensus that had emerged in almost all areas of the postwar order, particularly in social, political, ideological, and cultural fields. In order to understand this reaction, the new conditions introduced by the postwar order are analyzed in conjunction with the events of the student movements in the selected countries, as well as their possible connections with other social movements. This approach aims to offer a comprehensive understanding of the movement as a whole. The remaining two parts of the study focus on Turkey. In the second part, in order to understand the context in which the Turkish '68 movement emerged, the economic, social, and political conditions of Turkey in the 1960s are examined. Special attention is given to the 1961 Constitution, which had almost become a political subject in its own right, and to the significance it held during that decade. The study also addresses the state of the Turkish left in the 1960s, which functioned as an ideological driving force in the development of the student movement. Following this, the study explores the evolution of universities in Republican Turkey up to the early 1970s, as this constituted a key topic on the agenda of the student movement. It also discusses several debates regarding the university system that took place during the 1960s. The third part begins with a brief overview of student movements and organizations prior to 1960, and then traces the development of the student movement throughout the 1960s. The study concludes with an analysis of the most prominent student demands concerning the university during the occupations and boycotts of June and autumn 1968, along with an examination of the reform initiatives triggered by these actions. iv