Üniversite öğrencilerinde riskli alkol kullanımının yordayıcı bazı etkenlerin değerlendirilmesi
The predictive effect some effects of risk alcohol in university students
  1. Tez No: 554146
  2. Yazar: DENİZ ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, Riskli Alkol Kullanımı, University Students, Risky Alcohol Use
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Riskli alkol kullanımı bireylerin ve toplumun ruh sağlığı açısından önemli halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Madde bağımlılığı 1951 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hastalık olarak değerlendirilmeye başlanmıştır.Türkiye alkol tüketimi açısından bakıldığında alkol tüketiminin önlenmesi ile erkeklerde tüm ölümlerin %4.7'sinin, kadınlarda tüm ölümlerin % 3.1'inin önlenebileceği öngörülmektedir. Riskli kullanım fiziksel, mental ya da sosyal alanlarda zarar görme riski ile karşı karşıya gelecek miktarda alkol tüketimi olarak tanımlanabilir. Bu araştırmanın evrenini; 2018-2019 öğretim yılında Üsküdar Üniversitesinde eğitim alan öğrenciler oluşturmaktadır. Katılımcıların alkol kullanım seviyelerini belirlemek ve riskli alkol kullanımını saptamak amacıyla Alkol Kullanım Bozukluklarını Belirleme Testi kullanılmıştır.Bu çalışmanın sonuçlarına göre riskli içiciliği olan bireylerin oranı %6.3 dür.Alkol bağımlılığın önceden kestirilebilmesi zarar algısının oluşturulabilmesi için yapılan çalışmalar oldukça değerlidir. Eğitim düzeyinin artması, erkek cinsiyet ve aile tutumları bu risk faktörleri arasında sayılabilir.
Özet (Çeviri)
Risky alcohol use has become an important public health problem in terms of mental health of individuals and society. Substance addiction began to be evaluated as a disease by the World Health Organization (WHO) in 1951. In terms of alcohol consumption Turkey 4.7% of all deaths in men with prevention of alcohol consumption have been reported in 3.1% of all deaths in women could be prevented. Risky use can be defined as the amount of alcohol consumption that will be faced with the risk of harm in physical, mental or social areas. The universe of this research; In the 2018-2019 academic year, students studying at Üsküdar University are composed. In order to determine the alcohol use levels of the participants and to determine the risky alcohol use, Alcohol Use Disorders Test was used. According to the results of this study, the rate of individuals with risky smoking is 6.3%. Predictions of alcohol dependence are very valuable in order to create a perception of harm. Increased levels of education, male gender and family attitudes are among these risk factors.