Üniversite öğrencilerinin yaşam kalitesi ile yakın ilişkilerdeki eğilimleri ve yetersizlik duygusu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between life quality and tendencies in close relationships and senseof inferiority among university students
- Tez No: 554145
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yakın İlişkiler, Yaşam Kalitesi, Yetersizlik, Close Relationship, Inferiority, Quality of Life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinde yaşam kalitesi ile yakın ilişkilerdeki eğilimleri ve yetersizlik duygusu arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırmaya katılmayı onaylayan 113 kişinin verisiyle incelenen araştırma değişkenlerinin ölçümü için katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Çok Boyutlu İlişki Ölçeği, Yetersizlik Duygusu Ölçeği ve Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler betimsel, karşılaştırmalı ve yordayıcı-ilişkisel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre yetersizlik düzeyi gelir ve eğitim görülen şehire göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin eğitim gördüğü şehir değişkenine göre yakın ilişkilerdeki eğilimleri ve yaşam kalitesi boyutları anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Cinsiyete göre yetersizlik düzeyi, yakın ilişkilerdeki eğilimler ve yaşam kalitesi anlamlı düzeyde farklılaşmamaktadır. Korelasyon bulgularına göre yetersizlik düzeyi, yaşam kalitesi ve yakın ilişkilerdeki tutum alt boyutları ile anlamlı ilişkili bulunmuştur. Ayrıca, ilişki izlenimi yaratma ve yaşam kalitesi psikolojik sağlık alt boyutunun yetersizlik duygusunu anlamlı düzeyde açıkladığı tespit edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre üniversite öğrencilerinin yetersizlik duygusunun, ilişkilere yönelik eğilimler ve yaşam kalitesi ile ilişkili olduğu; eğitim gördükleri üniversitenin bulunduğu şehir bakımından değişkenlerin farklılık gösterdiği görülmektedir. Elde edilen sonucun, üniversite öğrencilerine yönelik müdahalelerin, bulundukları bölgelere ve şehirlere göre yapılandırılabileceği ve çalışmanın bulgularının ileri çalışmalarla tekrar edilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between the tendencies in close relationships with the quality of life and the feelings of inadequacy in university students. Demographic information form, Multidimensional Relationship Scale, Disability Emotion Scale and Quality of Life Scale were applied to the participants to measure the research variables. The data obtained from the study were evaluated with descriptive, comparative and predictive-relational analysis methods. According to the findings of the study, the level of inferiority differs significantly according to income and education. In addition, according to the city variable in which students are studying, tendencies in close relationships and quality of life subdimensions were found as significantly different. According to gender, inferiority, close relationships tendencies, and quality of life do not differ significantly. According to the correlation findings, the level of inferiority was found to be significantly correlated to the quality of life and the attitudes towards close relationships. In addition, it has been found that relationship monitoring subdimension and the quality of life psychological health sub-dimension explain the sense of inferiority. The findings of the study indicate that university students' feelings of inferiority are related to tendencies towards relationships and quality of life; it can be seen that the variables differ in terms of the city where the university is located. Also, it is thought that the result obtained can be structured according to the regions and cities where the students are located and the findings of the study can be repeated with further studies.