Hastanelerde personel güçlendirmenin iş tatmini, yöneticiye güven ve örgütsel bağlılık üzerine etkisi ve buna yönelik bir araştırma
The effects of employee empowerment on job satisfaction, trust to supervisor and organizational commitment at hospitals: A research upon this subject
  1. Tez No: 554163
  2. Yazar: ŞULE DARICAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personel güçlendirme, İş Tatmini, Yöneticiye Güven ve Örgütsel Bağlılık, Employee Empowerment, Job Satisfaction, Trust in Supervisor and Organizational Commitment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319
Özet
Günümüzde işletmeler tarafından bilgi ve insan unsurunun her geçen gün önem kazanması ve en önemli rekabet avantajı olarak kabul edilmeye başlanması nedeniyle çalışanların örgütte tutulması bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu bağlamda insan kaynaklarına yapılan yatırımlar da artmakta ve bu yatırımların örgütsel performansı da arttırması beklenmektedir. Çalışanların güçlendirilmesi, yeni yönetim anlayışının bir ürünü olarak ortaya çıkmış ve ülkemizde de bazı sektörlerde uygulanmaya başlamıştır. Modern yönetim düşüncesi yöneticilere, çalışanların tatmin, bağlılık ve performans düzeylerini geliştirme sorumluluğu vermektedir. Çalışanların performansı, hizmet sektörünün başarısında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle çalışanların örgüte olan bağlılıklarını ve gösterdikleri performanslarını arttıracak yönetici ve güvene dayalı bir örgüt kültürü oluşturmak sağlık işletmeleri için hayati bir önem arz etmektedir. Bu noktadan hareketle, bu araştırmanın temel amacı, bir hizmet işletmesi olan hastanelerde personel güçlendirmenin iş tatmini, yöneticiye güven ve örgütsel bağlılık üzerine etkisini araştırmak olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda da İstanbul ilinde Beyoğlu Kamu Hastaneler Birliğine bağlı dört hastanede faaliyet gösteren her kademede çalışan 600 yöneticiye anket çalışması uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, personel güçlendirmenin iş tatmini, yöneticiye güven ve örgütsel bağlılığı pozitif ve anlamlı etkilediği görülmüştür. Personel güçlendirmenin aynı zamanda çalışanın yöneticisine karşı güven duygusunu arttırmış olduğu olgusuna da varılmıştır. Araştırma kapsamında bulunan bir diğer önemli sonuç ise, personel güçlendirmenin alt boyutu sınırlılıkların, içsel tatmin ve normatif bağlılık üzerinde anlamlı etkili çıkmamasıdır. Tüm bu değişkenlerden oluşan en uyumlu yapısal eşitlik modeli yapılan yol analizi ile tespit edilerek işletmelere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, as the importance of information and human factor rises everyday and as these both factors are accepted to be the most important competitive advantage, to keep the employees in the organization has become compulsory. In this context, the investments to human resources increase and it is expected that these investments will increase organizational performance. Empowerment of employees has rised as a product of new management understanding and also it has been started to be applied in our country in some sectors. Modern management thought gives responsibility to managers for improving satisfaction, commitment and performance level of employees. Performance of employees has a very important role in service industry. That's why it is crucial for health organizations to maintain an organizational culture which is based on manager and trust and in which employees show their commitment to the organization and increase their performance. From this point on, the object of this research is defined as; to search the effects of employee empowerment on job satisfaction, trust to manager and organizational commitment in the hospitals which are a kind of service business. In line with this object, a questionnaire has been made to 600 managers who work in every level, in four hospitals in İstanbul, which are part of Beyoğlu Public Hospitals. As a result of this research, it has been developed that employee empowerment effects job satisfaction, trust to manager and organizational commitment positively and significantly. Also, it has been decided that employee empowerment has also increased the employee's trust feeling to his or her manager. Another result of this research indicated that there is no significant relationship between lower dimension limitations of employee empowerment, internal satisfaction and normative commitment. In the light of all these variables, the most coherent structural equivalence model has been defined with the way analyse and suggestions has been made to organizations.