Üniversite öğrencilerinin facebook kullanımının umutsuzluk ve depresyonla ilişkisi
Examination of the relationship among facebook usage, depression and hopelessness of university students
  1. Tez No: 554167
  2. Yazar: KÜBRA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİB ERENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Facebook, Sosyal Medya, Umutsuzluk, Depression, Facebook, Hopelessness, Social Media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinde Facebook kullanımı, depresyon ve umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırma, katılımcılara gönderilen çevrimiçi anketlerle yürütülmüş olup, 152 kişiden oluşan örneklemin verileri incelenmiştir. Araştırma için Beck Depresyon Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Bergen Facebook Kullanım Bozukluğu Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma, betimsel, karşılaştırmalı ve yordayıcı-ilişkisel analiz yöntemlerini içermektedir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, cinsiyet değişkeni bakımından depresyon düzeyleri farklılık göstermektedir. Kadınlarda depresyon puanları erkeklere göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Ayrıca, cinsiyete göre katılımcıların umutsuzluk ve Facebook bağımlılığı düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Kardeş sayısı değişkenine göre Facebook bağımlılığı anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. 5 ve daha fazla kardeşi olduğunu belirten katılımcıların Facebook bağımlılık düzeyi daha yüksek bulunmuştur. Sınıf değişkenine göre katılımcıların depresyon skorları anlamlı düzeyde daha yüksektir. Birinci sınıfta olan üniversite öğrencilerinin depresyon puanları daha yüksektir. Yaş değişkeni ile Facebook bağımlılığı arasında ilişki olduğu bulunmuş ve 18-27 yaş grubundaki katılımcılar arasından yaşları genç olanların Facebook bağımlılık düzeyi puanları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Depresyon, umutsuzluk ve Facebook bağımlılığı düzeyi arasındaki ilişki incelendiğinde, depresyon ve umutsuzluk arasında pozitif yönlü ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca hem depresyon hem de umutsuzluk puanları ile Facebook bağımlılık düzeyi puanları arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Çalışmada elde edilen sonuçların, sosyal medya bağımlılığı ve duygu durum bozuklukları arasındaki ilişkiyi üniversite öğrencilerinden oluşan örneklem üzerinden ele alınmasıyla güncel veriler içerdiği düşünülmektedir. İleri çalışmalarda, günümüzde popülerliği artan diğer sosyal medya uygulamalarının bağımlılık düzeylerini incelemek üzerine çalışmanın tekrarlanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between Facebook use, depression and hopelessness levels in university students. The research was conducted with online questionnaires sent to the participants and the data of 152 people were examined. Beck Depression Inventory, Beck Hopelessness Scale and Bergen Facebook Addiction Scale were used for the study. The research includes descriptive, comparative and predictive-relational analysis methods. Based on the findings, depression levels significantly differ in terms of gender variable. In women, depression scores are significantly higher than males. In addition, there were no statistically significant differences in the levels of hopelessness and Facebook addiction of participants according to gender. Facebook dependence is significantly different according to the number of siblings. Participants who have 5 or more siblings were found to have higher levels of Facebook addiction. Depression scores of the participants were significantly higher than the class variable. First-year university students have higher depression scores.The age variable was found as significantly correlated with Facebook addiction, and younger participants including age group of 18-27, Facebook addiction level scores were found to be significantly higher. When the relationship between depression, hopelessness and the level of Facebook addiction was examined, it was found that there was a positive relationship between depression and hopelessness. In addition, there was a positive and significant relationship between both depression and hopelessness scores and Facebook addiction level scores. It can be considered that the results of the study include up-to-date data by addressing the relationship between social media addiction and mood in a sample of university students. It is thought that the study may be repeated in order to examine the addiction and problematic usage of other social media applications which are increasing in popularity.