Üniversite öğrencilerinin sosyal medyadaki gelişmeleri kaçırma korkusu ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between university students' fear of missing out on social media and their psychological resilience levels
  1. Tez No: 977229
  2. Yazar: ERSİN SUSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAY NACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Gelişmeleri kaçırma korkusu, Dependency, Fear of missing out
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin sosyal medyada gelişmeleri kaçırma korkusu (FoMO) ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu iki değişkenin çeşitli sosyo-demografik, sağlıkla ilgili ve dijital medya kullanımına ilişkin faktörlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, Nisan 2024 - Mayıs 2025 tarihleri arasında üniversitede öğrenim görmekte olan farklı fakültelere kayıtlı 504 üniversite öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Veriler,“Demografik Bilgi Formu”,“Sosyal Medya Kullanım Anketi”,“Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”ve“FoMO Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizin edilmesi sürecinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Spearman korelasyon analizi, Kruskal-Wallis testi ve Mann-Whitney U testi, kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin FoMO düzeyleriyle psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p<0,01). Cinsiyete göre FoMO düzeylerinde anlamlı bir fark bulunurken (p<0,05), psikolojik dayanıklılık düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Fakülteye göre psikolojik dayanıklılık düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmazken (p>0,05), FoMO düzeyleri fakültelere göre anlamlı düzeyde farklılaşmıştır (p<0,01); özellikle Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin FoMO puanlarının diğer fakülte gruplarına göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, düzenli ilaç kullanan öğrencilerin psikolojik dayanıklılık düzeyleri daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Sosyal medyada geçirilen süre ve sosyal medya kontrol etme sıklığı arttıkça psikolojik dayanıklılığın azaldığı, FoMO düzeyinin ise yükseldiği görülmüştür (p<0,05). Takipçi sayısına göre psikolojik dayanıklılık düzeyinde anlamlı fark saptanmış; daha fazla takipçiye sahip öğrencilerin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Facebook ve TikTok gibi sosyal medya platformlarını kullanan öğrencilerin FoMO düzeylerinin, kullanmayanlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Bu doğrultuda üniversite öğrencilerinin dijital ortamlarda karşılaştıkları psikolojik riskleri azaltmak amacıyla FoMO farkındalığını artıran bilgilendirme çalışmaları yapılması, psikolojik dayanıklılığı güçlendirmeye yönelik bireysel ve kurumsal destek mekanizmalarının hayata geçirilmesi, sosyal medya kullanımının bilinçli ve sağlıklı biçimde sürdürülmesini destekleyen müdahale programlarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between university students' fear of missing out (FoMO) on social media and their level of psychological resilience. Additionally, it sought to determine whether these two variables differed significantly according to various socio-demographic, health-related, and digital media usage factors. The research was conducted between April 2024 and May 2025 with a total of 504 university students enrolled in various faculties. Data were collected using the“Demographic Information Form”,“Social Media Usage Questionnaire”,“FoMO Scale”, and“Psychological Resilience Scale”. Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, and Spearman correlation analysis were used for data analysis. The level of statistical significance was set at p<0.05. According to the research findings, a significant negative correlation was found between FoMO and psychological resilience (p<0.01). While FoMO levels differed significantly by gender (p<0.05), no significant difference was observed in psychological resilience levels based on gender (p>0.05). Psychological resilience did not differ significantly across faculties (p>0.05); however, FoMO levels varied significantly according to faculty (p<0.01), with students in the Faculty of Science and Letters reporting significantly lower FoMO scores compared to other faculty groups. Furthermore, students who regularly used medication were found to have lower psychological resilience levels (p<0.05). As the time spent on social media and the frequency of checking social media increased, psychological resilience decreased and FoMO levels rose (p<0.05). A significant difference was also observed in psychological resilience based on the number of followers; students with a higher number of followers exhibited higher levels of psychological resilience (p<0.05). In addition, students who used social media platforms such as Facebook and TikTok had significantly higher FoMO levels compared to those who did not use these platforms (p<0.05). In line with these findings, it is recommended that informational initiatives be implemented to raise awareness of FoMO in order to mitigate the psychological risks university students face in digital environments. Furthermore, individual and institutional support mechanisms aimed at enhancing psychological resilience should be developed, and intervention programs should be designed to promote the conscious and healthy use of social media.