Endüstriyel atıksulardaki ağır metal iyon karışımlarının yeşil yeşil alglerden chlorella vulgaris'e adsorpsiyonunun incelenmesi
- Tez No: 55417
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZUMRİYE AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aüksu arıtımı, ikili ağır metal iyonu karışımları, C.vulgaris, adsorpsiyon, tek ve iki bileşenli sistem izotemleri, Wastewater treatment, binary heavy metal ions solutions, C.vulgaris, adsorption, single and two component systems isotherms
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Bu çalışmada ağır metal kirliliği içeren atıksularda sıklıkla birarada bulunan bakır(II)-krom(VI) ve Iaom(Vr)-demir(in) ikili metal iyonu kanşımlannm yeşil alglerden Chlorella vulgaris 'q adsorpsiyonu plfin ve metal iyonu derişiminin fonksiyonu olarak kesikli düzende çalışan karıştırmalı tepkime kabında incelenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında iki bileşenli karışım çalışmalarına ön hazırlık olmak üzere, tekli bakır(II), krom(VI) ve demir(in) iyonlanın adsorpsiyonu incelenmiştir. Adsorpsiyondaki optimum pH değerleri sırasıyla 4.0, 2.0 ve 2.0 olarak saptanırken, bütün metal iyonları için 200.0-250.0 mg/1 başlangıç derişiminde maksimum adsorpsiyon hızlan elde edilmiştir. Ayrıca yine bütün metal iyonları için adsorpsiyon izotermleri ve bu izotermlerden yararlanarak, çalışmaların ikinci kısmında kullanılacak Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon sabitleri bulunmuştur. Çalışmaların ikinci kısmında bakır(II)-krom(VI) ve krom(VI)-demir(III) ikili metal iyonu karışımlarının C.vulgaris'e adsorpsiyonu incelenmiştir. Bakır(II)- krom(VI) ikili metal iyonu karışımı çalışmaları, bu metal iyonlanın optimum ptTlan farklı olduğundan, pH 2.0 ve pH 4.0 değerlerinde, krom(VI)-demir(III) ikili karışım çalışmaları ise her bir metal iyonu da aynı optimum p£Ta sahip olduğundan pH 2.0 değerinde gerçekleştirilmiştir. İkili karışım çalışmalarında çeşitli sabit metal iyonu derişimlerinde diğer metal iyonu derişimi değiştirilerek adsorpsiyon hız ve verimliliği araştırılmış, sonuçlar tekli metal iyonu çalışmalarında bulunan sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Genel olarak adsorpsiyon ortamındaki ikinci metal iyonunun, diğer metal iyonunun adsorpsiyon hızım ve verimliliğini düşürdüğü, iki metal iyonu arasındaki etkileşimin antogonistik olduğuna karar verilmiştir. Çalışmaların son kısmında ise ikili metal iyonu karışımları için adsorpsiyon izotermleri elde edilmiş, bu izotermlerin iki bileşenli sistemlerdeki Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon modellerine uyumluluğu araştırılmış ve adsorpsiyon sabitleri bilgisayar yardımıyla hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT In this study, the adsorption of copper(II)-chromium(VI) and chromium(VI)- iron(III) binary metal ion mixtures existing in waste water frequently to Chlorella vulgaris, a green algae, were investigated as a function of pH and the concentration of metal ion in a stirred batch reactor. In the first part of the study, the adsorption of single copper(II), chromium(VT) and iron(IH) ions was investigated for prestudy of binary combination experiments. Optimum pH value for each metal ion was determined as 4.0, 2.0 and 2.0, respectively and maximum adsorption rates were found for all metal ions at 200.0-250.0 mg/1 of initial metal ion concentrations. In addition, adsorption isotherms were obtained for all metal ions and from those isotherms Langmuir and Freundlich adsorption constants which were used in the second part of the study were calculated for the each metal ion. In the second part of the study, the adsorption of copper(II)-chromium(VI) and chromium(VI)-iron(IH) binary metal ion mixtures to C. vulgaris were investigated. Studies of copper(II)-chromium(VI) binary metal ion mixtures were done at pH 2.0 and 4.0 as each metal ion had different optimum pH value. The studies of chromium(VI)-iron(in) mixtures were performed only at pH 2.0 as each metal ion had the same optimum adsorption pH value. At the study of binary metal ion solutions, the concentration of one of the metal ions was kept constant while the other was changed and by these means the adsorption rates and efficiencies were evaluated. Finally the results were compared with those found at the single metal ion situations. The results showed that in general, the presence of a second metal ion in the adsorption environment caused a decrease at the adsorption rate and efficiency of the other's, so this lead us to decide that there was an antagonistic effect between two heavy metal ions. In the last part of the study, the adsorption isotherms for the binary heavy metal ions solutions were obtained, the compatibility of the isotherms to the Langmuir and Freundlich models in two component systems were investigated and the adsorption constants were calculated by means of computer.