Atıksulardaki ağır metal ve ağır metal-siyanür kompleks iyon karışımlarının çeşitli türdeki mikroorganizmalarla biyosorpsiyonunun kesikli sistemde incelenmesi
Investigation of the biosorption of heavy metal and heavy metal-cyano complexs ion combinations by different kinds of microorganisms in a batch system
- Tez No: 97809
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜRREZAK ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıksular, demir(III), ferrisiyanür, biyosorbent, adsorbent, biyosorpsiyon, adsorpsiyon, aktif çamur, C. vulgaris, R. arrhizus, toz aktif karbon, adsorpsiyon denge modelleri, adsorpsiyon kinetik modelleri, wastewaters, iron(III), ferricyanide, biosorbent, adsorbent, biosorption, adsorption, activated sludge, C. vulgaris, R. arrhizus, powdered activated carbon, adsorption models, adsorption kinetic models
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
IV ÖZET Endüstriyel atıksularda sıklıkla birlikte rastlanan demir(III)-ferrisiyanür iyon karışımlarının dört farklı biyosorbent/adsorbente adsorpsiyonu kesikli kanştırmalı kapta karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Kullanılan biyosorbentler aktif çamur bakterisi, Chlorella vulgaris (yeşil algi) ve Rhizopus arrhizus (küf mantarı), adsorbent ise toz aktif karbondur. Çalışmada öncelikle başlangıç pH'ının, demir(III) ve ferrisiyanür iyonlarının her bir biyosorbent/adsorbent'e adsorpsiyonuna etkisi incelenmiş ve tüm sistemlerde çalışma pH'ı 2.5 olarak belirlenmiştir. Çalışmaların daha sonraki aşamalarındaki bütün deneyler bu pH değerinde yürütülmüştür. Daha sonra tekli başlangıç demir(III) ve ferrisiyanür derişinüerinin adsorpsiyon hız ve dengesine etkileri incelenmiş ve elde edilen denge verileri, Langmuir, Freundlich ve Redlich-Petterson izotermleri kullanılarak analiz edilmiştir. Her model için tek bileşen adsorpsiyon sabitleri saptanmış ve farklı iyonlar için her bir sorbentin adsorpsiyon kapasitesinin karşılaştırılmasında kullanılmıştır. Çalışmaların daha sonraki aşamasında, demir(III)-ferrisiyanür ikili iyon karışımlarının her bir sorbente biyosorpsiyonu/adsorpsiyonu, bileşenlerin çeşitli kombinasyonlarında incelenerek her bir sorbent için etkileşimin sinerj istik olduğu saptanmıştır. îki bileşenli adsorpsiyon dengesinin matematiksel tanımlanmasında iki bileşenli türetilmiş Langmuir modelinin en iyi uyumu sağladığı gösterilmiştir. Son olarak demir(III), ferrisiyanür tekli ve demir(III)-ferrisiyanür ikili karışımlarının her bir sorbent üzerine adsorpsiyon kinetiği incelenmiş; deneysel verilerin birinci ve ikinci derece kinetik modellere uyumu incelenerek, her bir modele ait kinetik sabitler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The adsorption of iron(III) and iron(III)-cyanide complex ion mixtures, which are frequently encountered together in the industrial wastewaters, with four different biosorbents/adsorbent have been comparatively investigated in a batch stirred reactor. The biosorbents studied are activated sludge (a mixture of microorganism), Chlorella vulgaris (a kind of green algea), Rhizopus arrhizus ( a kind of fungi) and adsorbent is powdered activated carbon. At the first part of the studies, the effect of initial pH on the adsorption of iron(III) and iron(III)-cyanide complex ions to each biosorbent/adsorbent have been investigated and it has been determined as 2.5 for each ion and each biosorbent/adsorbent. All experiments were carried out at that pH value. After that the effect of initial iron(III) and iron(III)-cyanide complex ion concentration on the adsorption rate and equilibrium has been investigated in the single system and the monocomponent equilibrium data have been analysed by using Langmuir, Freundlich and Redlich-Petterson adsorption models. The adsorption constants evaluated from each isotherm have been used to compare the sorptive capacity of each sorbent for iron(III) and iron(III)-cyanide complex ions. After that, the biosorption/adsorption of the iron(III) and iron(III)-cyanide complex ion binary mixture to each sorbent has been investigated at different combinations of components. From the results, synergistic effect has been observed for each sorbent. İt was shown that the derived bicomponent Langmuir adsorption model gave the best correlation for mathematically description of bicomponent adsorption equilibrium data. At the last part of the studies, adsorption kinetics of iron(III) ions, ferricyanide ions and iron(III)-ferricyanide mixtures for each sorbent have been investigated; and kinetic constants have been calculated for each system by using first and second order kinetic models.