Vertigolu hastalarda video head impulse test ile bitermal kalorik testlerin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of video head impulse and bitermal caloric tests in patients having vertigo.
- Tez No: 554203
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ÖZKARAKAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Vestibulo-okuler refleks, video head impulse test, VNG, bitermal kalorik test, vertigo, Vestibulo-ocular reflex, video head impulse test, VNG, bitermal caloric test, vertigo
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bitermal kalorik testler KBB pratiğinde uzun yıllardır rutin olarak kullanılmakta olmasına rağmen; uygulama süresinin uzun olması, bazı hastaların testi tolere edememesi, testin tekrarı gerektiğinde verdiği rahatsızlık nedeniyle hastanın onaylamaması gibi nedenlerle daha kısa sürede uygulanabilen, hastaya fazla rahatsızlık vermeyen, eş değerde, güvenilirlikte testlere gereksinim duyulmuştur. Son zamanlarda geliştirilen bu testlerden birisi Video Head Impulse Testidir (vHIT). vHIT; çok daha kolay yapılabilmesi, özel koşullar gerektirmemesi, küçük çocuklarda dahi uygulanabilmesi, tüm semisirküler kanal fonksiyonlarını tek tek değerlendirebilmesi nedeniyle gittikçe daha yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ancak yeni olması nedeniyle rutin kullanımda olan vestibüler testlere göre etkinliğinin ve güvenilirliğinin araştırılması gerekmektedir. Bu nedenle, bitermal kalorik testlere göre alternatif bir yöntem olup olamayacağının değerlendirilmesi amacıyla bu çalışma planlanmıştır. Bu çalışma Acıbadem Kadıköy Hastanesi' ne daha önce baş dönmesi, işitme yakınmaları olmayan; ilk defa baş dönmesi (vertigo) yakınması ile başvuran 25 hasta üzerinde yapılmıştır. Gönüllü, sağlıklı 16 kişi de kontrol grubu olarak değerlendirmeye alınmıştır. Çalışma retrospektif /prospektif olarak düzenlenmiştir. Arşiv dosya taraması ile araştırma kriterlerimize uygun hastalar belirlenmiş, ayrıca Mart 2018-Eylül 2018 tarihleri arasında başvuran, kriterlere uygun olan yeni hastalar da çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamız sonunda: normal, dekompanse ve kompanse gruplar arasında yapılan ikişerli grup karşılaştırmalarında VNG bulguları arasında fark anlamlı bulundu (p0.001,Pearson ki-kare). Dekompanze hastalarda VNG geleneksel yöntem olarak kabul edildiğinde vHIT gain asimetri değerinin sensitivitesi % 85.71, spesifitesi % 0 olup, kompanze hastalarda vHIT gain asimetri değerinin sensitivitesi % 23.08, spesifitesi % 100 olarak bulundu. 4 Hastalığın çok erken döneminde, spontan nistagmus varken VHIT'in VNG 'den üstün olduğu değerlendirildi. 10 ile 30 gün arası dekompanse evrede vHIT ve VNG eşdeğer bulundu. Hatta vHIT'teki gain asimetrisi VNG ile elde edilen taraf asimetrisi ile çok yakın değerlerdeydi. Kompanse olgularda (küçük akustik tümörler dahil), VNG hasta olan tarafı gösterebilmekteyken vHIT hastalık geçirmiş olan tarafı göstermekte yetersiz kalmaktaydı. Üç akustik tümör vakasının ikisinde vHIT hastalığı belirlemede yetersiz kaldı. Bu nedenle dekompanse dönemde VHIT'in VNG'den üstün veya eşdeğer olduğu, kompansasyon geliştikten sonra VNG' nin daha etkili olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Bitermal caloric tests have been routinely used for a long time in ENT practice. However; it is time consuming, difficult to tolerate and the patients are unwilling for repeated tests. Therefore a reliable test, which can be done in a shorter time and more tolerable by the patient was needed. Video Head Impulse Test (vHIT) was developed for this purpose, it has been used more commonly in recent times. It is easier to perform, can be done even in children without any difficulty, it does not require any special environmental conditions, all semisircular canal functions can be evaluated individually and separately. However it is necessary to compare its reliability and efficacy with other routine vestibular tests. The aim of this study is to investigate whether vHIT can be an alternative diagnostic tool against bitermal caloric test. This retrospective / prospective study was performed in Acıbadem Kadıköy Hospital on 25 patients who presented with the complaint of vertigo for the first time without any preceding symptoms of vertigo and hearing loss before. 16 volunteers without any complaints constituted the control group. The files were reviewed. The matching patients from the files and the new patients who applied between March 2018 and September 2018 complying with our criteria were included in the study. There was statistically significant difference in bitermal caloric test results; among the normal, the compensated and the uncompensated groups of diagnosed peripheric vestibular disease patients (p0.001,Pearson X 2 ). When VNG was used as the conventional method, vHIT gain asymmetry value sensitivity was 85.71%, specifity was 0% in uncompensated patients; 23.08% sensitivity, and 100% specifity in compensated patients. 6 In the very early stages of the disease with spontaneous nystagmus, vHIT was found superior to VNG. In the decompensated stage between 10 and 30 days both vHIT and VNG results were similar. When both sides were compared; vHIT gain asymmetry values were very close to VNG asymmetry values. In compensated cases (including small acoustic neuromas), vHIT was insufficient in determining the affected side in contrast to VNG. Two out of three acoustic tumour cases could not be diagnosed with vHIT. In conclusion vHIT was found equal or even superior to VNG in patients at decompensated stages, whereas VNG is more valuable and reliable after compensation has been restored.