SARC-F ölçeğinin Türkçe'ye uyarlanması ve 65 yaş üzeri bireylerde geçerlilik çalışması
SARC-F scale adapting Turkish and validity of over the age of 65individulas
- Tez No: 554204
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEZBAN ESEN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, Nütrisyon, Malnütirsyon, Geriatrik, Kas kütlesi, Kas fonksiyonu, SARC-F, Sarcopenia, Nutrition, Malnutrition, Muscle mass, Muscle function, SARC-F
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çalışmada, 65 yaş üzeri bireylerin beslenme alışkanlıklarının sarkopeni üzerine etkileri ve sarkopeni erken tanısı için kullanılan SARC-F ölçeğinin Türkçe'ye uyumunun araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma Mersin Özel Akademi Hastanesine başvuran 45'i kadın 46'sı erkek olmak üzere 91 birey üzerinde yürütülmüştür. Tüm katılımcılara genel bilgiler, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumları, günlük besin tüketim kayıtları, besin tüketim sıklıkları sorgulayan ve MNA tarama testi ile SARC-F ölçeğini içeren anket formu uygulanmıştır. Anket ile beraber bireylerin antropometrik ölçümleri alınmıştır. Bireylerin beslenme durumlarını değerlendirmede kullanılan MNA tarama testi ile sarkopeni erken tanısında kullanılan SARC-F ölçeği arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur(p0,05). El kavrama gücü, parmak kavrama gücü, yağsız vücut kütlesi, fiziksel aktivite durumu, sigara ve alkol kullanımları ile sarkopeni olma olasılığı arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. SARC-F tarama testinin güvenilirliğine bakmak için yapılan istatiksel değerlendirme sonucunda Cronbach's Alpha değeri 0,60 bulunmuştur. Geçerliliği için yapılan değerlendirme sonucunda ise, KMO değeri 0,50'den fazla ve Bartlett's Test istatistiksel olarak anlamlı olduğundan yapılan faktör analizi güvenilirdir. Sonuç olarak, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının sarkopeninin önlenmesi ve tedavisinde olumlu etkisi vardır ve SARC-F ölçeği Türkiye şartları için uygundur.
Özet (Çeviri)
SARC-F Scale Adapting Turkey and Validity of over the Age of 65 Individulas The aim of this study is to research the effects of eating habits of people above 65 on sarcopenia and the adaptation of SARC-F scale which is used for sarcopenia early diagnosis to the circumstances in Turkish. The research was done on 91 people,45 of them woman,46 of them men in Mersin Akademi Hospital. A questionnaire form was applied to all participants. That form includes all of their general information; eating habites, physical activities daily nutrition consumption, the frequency of nutrition consumption, MNA test and SARC-F scale. Also, the antropometric scales of old people are taken. The relationship between MNA test, used for evalutaion the person's eating situation, SARC-F scale, used for sarcopenia early diagnosis is found statiscally meaningful. When MNA test and SARC-F scale are evaluated according to gender, the relation between SARC-F grade and gender is statistically relevant that hand grip strength, finger grip strength, fat-free mass, phsical activities, smoking and alcohol affects sarcopenia Cronbach's Alpha is found to be 0,60 when the reliability of SARC-F scanning test is checked. When the validness of it evaluated, KMO is more than 0,50 and as Bartlett's Test is statistically meaningful, the factor analyse is reliable. As a result, enough and balanced diet habit has positive effects on preventing and treating sarcopenia. And SARC-F scale is suitable for the Turkey circumstances.