Over torsiyon tedaviside ovarian arter ligasyonunun etkinliğinin sıçan modeli üzerinden değerlendirilmesi
Assessment of ovarian artery ligation efficiency for ovarian torsion treatment via rat model
  1. Tez No: 554215
  2. Yazar: SAVAŞ GÜNDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Over, Torsiyon, Cerrahi, Teknik, Sıçan, deneyi, İskemi-reperfüzyon hasarı, Ovary, Torsion, Surgery, Technique, Rat, experiment, Ischemia-reperfusion injury
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmamanın amacı over torsiyonu tedavisinde yeni geliştirdiğimiz tekniğin etkinliğinin araştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmada her bir grupta 5'er adet sıçan olacak şekilde 4 grup oluşturuldu. Birinci grup kontrol grubu olarak seçildi. Bu gruptaki sıçanların batınları açıldı ve başka müdahale yapılmadan batınları kapatıldı. İkinci grup sıçanlarının overleri 3 saat torsiyone edildikten sonra ampute edildi ve overler batın içerisinde bırakılarak batın katları primer kapatıldı. Üçüncü ve dördüncü gruptaki sıçanların sağ overlerine de 3 saat torsiyon uygulandıktan sonra her iki gruptaki sağ overler detorsiyone edildi, üçüncü gruptaki sıçanların overlerine detorsiyon sonrası başka işlem yapılmadı. Dördüncü gruptaki sıçanların sağ overleri detorsiyone edildikten sonra bu overlerin ovarian arterleri metal klips ile ligate edildi. Tüm sekonder iyileşme süreçleri tamamlandıktan sonra postoperatif 21. günde tüm sıçanlar sakrifiye edilerek hem sağ hem de sol overleri alındı. Bu overler patolojik doku incelemesine alındı. Bu overlerin folikül sayıları kaydedildi. Bulgular: Kontrol grubunda sağ ve sol overlerdeki folikül sayıları arasında istatistiksel bir fark yoktu. Diğer 3 grupta müdahale yapılan sağ overler ile sol overler karşılaştırıldığında amputasyon grubunda ciddi folikül kaybının olduğu görüldü. Ligasyon grubunda kontrol grubuna göre folikül kaybı %21,75 olurken, reperfüzyon grubunda %42,73 seviyesinde bulundu. Tartışma: İstatistiksel anlamlı farkı ikili grup karşılaştırmalarında kontrol grubu ile amputasyon grubu oluştursa da en önemli sonuç, reperfüzyon grubunda yer alan sıçanlardaki folikül kaybının ligasyon grubundakinin neredeyse iki katı olmasıdır (%42,73' %21,75). Böylece Gündoğan Tekniğinin uzun dönemde altın standart tedavi kadar etkin olmasının yanında, daha fazla folikül koruduğu hayvan deneyleri düzeyinde gösterilmiş oldu.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the efficacy of the technique which is newly discribed for the treatment of ovarian torsion. Method: In this study, 4 groups, in each one has 5 rats, were formed. The first group was selected as the control group. The abdomen of these rats were opened and closed without any further intervention. The ovaries of the second group were torsed for 3 hours, then amputated and the ovaries left into the abdomen and the abdominal layers were closed. The right ovaries of the rats in the third and the fourth groups were subjected to 3-hour torsion. The right ovaries in both groups were detorsioned. After detorsion of the right ovaries of the rats in the fourth group, the ovarian arteries of these ovaries were ligated with a metal clip. After completion of all secondary healing processes, all rats were sacrificed on the 21st postoperative day and both right and left ovaries were removed. These ovaries were examined for pathologic tissue. Follicle numbers of these ovaries were recorded. Results: There was no statistical difference between right and the left ovaries in control group. Serious follicle lose has been seen in the amputation group when comparing the right and the left follicle numbers within the other 3 groups. While the follicle loss was 21.75% in the Ligation group compared to the control group, it was 42.73% in the reperfusion group. Discussion: Although the statistically significant difference was found to be the control group and amputation group in the group comparison, the most important result was that the loss of follicle in the rats in the reperfusion group was almost twice that of the ligation group (42.73% vs 21.75%). Thus, Gündoğan Technique has been shown to be not only as effective as the gold standard therapy in the long term, but also it has been shown that it protects more follicles at the level of animal experiments.