Gümüş nitrat tedavisi uygulanan anal fistül tanılı hastalarda tedaviye cevabın belirlenmesinde perianal MR incelemesinin etkinliği
  1. Tez No: 554214
  2. Yazar: ALİ OSMAN ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT TÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Perianal fistül, gümüş nitrat irrigasyonu, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), Parks sınıflaması, St. James Üniversite Hastanesi sınıflaması, Perianal fistula, silver nitrate irrigation, magnetic resonance imaging (MRI), Parks classification, St. James University Hospital classification
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Çalışmamızda gümüş nitrat tedavisi uygulanan perianal fistül tanılı hastaların manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile değerlendirilmesi ve MRG bulguları ile tedaviye klinik cevap arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Hastanemizin Genel Cerrahi polikliniğinde Ağustos 2012 ile Temmuz 2014 tarihleri arasında perianal fistül tanısı alıp, tedavi amaçlı gümüş nitrat tedavisi uygulanan 143 hastanın MR görüntüleri incelendi. Perianal fistüller; saat lokalizasyonuna (anal saat), kontrastlanmasına, devamlılığına, çapına, uzunluğuna, apse veya sekonder trakt varlığına göre değerlendirildi. Ayrıca perianal fistüller Parks sınıflaması ve St. James Üniversitesi Hastanesi sınıflamasına göre ketegorize edildi. Bulgular: Çalışmaya 143 hasta dahil edildi. St. James Üniversitesi Hastanesi Sınıflamasına göre 67 hastada (%48) grade 1, 29 hastada (%21) grade 2, 22 hastada (%16) grade 3, 15 hastada (%11) grade 4, 6 hastada (%4) grade 5 fistül izlendi. Parks Sınıflamasına göre 96 hastada (%69) intersfinkterik, 38 hastada (%27) transsfinkterik, 5 hastada suprasfinkterik, 1 hastada ekstrasfinkterik fistül traktı izlendi. Lezyonun aktiflik veya kompletlik durumu ile tedavi cevabı arasında ilişki bulunmaktadır. Tedaviye verilen cevap ile lezyonun lokalizasyonu, çapı, uzunluğu, lezyona eşlik eden apse veya sekonder trakt varlığı açısından anlamlı ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Perianal MR görüntüleme, anal fistül hastalığının tanısında, takibinde ve uygun tedavi modalitesinin seçiminde cerraha katkıları nedeniyle günlük pratikte kullanılabilecek olan önemli bir görüntüleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was evaluation with magnetic resonance imaging (MRI) and the relationship between MRI findings and the clinical response to treatment with magnetic resonance imaging (MRI) in patients diagnosed with perianal fistule treated with silver nitrate. Material and Method: The MR images of 143 patients who were diagnosed as perianal fistula and treated with silver nitrate for treatment purposes between August 2012 and July 2014 in our General Surgery outpatient clinic were examined. Perianal fistulas; according to the clock localization (anal hour), contrast, continuity, diameter, length, according to the presence of abscess or secondary tract were evaluated. In addition, the perianal fistulas has been categorized according to Parks classification and St. James University Hospital classification. Results: 143 patients were included in the study. According to St. James University Hospital Classification, 67 patients (48%) had grade 1, 29 patients (21%) had grade 2, 22 patients (16%) had grade 3, 15 patients (11%) had grade 4, 6 patients (4%) had grade 5 fistula. According to the Parks Classification, 96 patients (69%) had intersphincteric, 38 patients (27%) had transsphincteric, 5 patients had suprasfinkteric, and 1 patient had extra-sphincteric fistula. There is a relationship between the activity of lesion or the complet status of lesion and the therapy response. No significant relationship was found between the localization, diameter, length of lesion and accompanying abscess or secondary tract with the response to treatment. Conclusion: Perianal MRI is an important imaging modality that can be used in daily practice due to its contribution to the surgeon in the diagnosis, follow-up and selection of appropriate treatment modalities. 4