Alzheimer hastalarında bazı biyogöstergelerin değerlendirilmesi
Evaluation of some biomarkers for alzheimer's disease
  1. Tez No: 554219
  2. Yazar: BAŞAK ÖZLEM PERK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENAY CAN EKE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer, CD33, Sialik asit, mononükleer, qRT-PCR, Alzheimer, CD33, Sialic acid, mononuclear, qRT-PCR
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Etiyolojisi ve patolojik değişimin başlangıç mekanizması tam olarak aydınlatılamayan Alzheimer, multifaktöriyel bir hastalıktır. Risk faktörü olarak pek çok gen ortaya konmuştur. Sialik asit bağlayan immünglobülin benzeri lektinler (SIGLEC) grubuna ait CD33, pek çok çalışmada Alzheimer ile ilişkili yeni bir genetik risk faktörü olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle çalışmamızda 38 sağlıklı kontrol ve 24 Alzheimer hastasından toplanan kanlarda plazma total sialik asit (TSA) düzeyi ile mononükleer hücrelerde akım sitometri yöntemiyle CD33 protein ekspresyonu ve qRT-PCR yöntemiyle CD33 gen ekspresyonu değerlendirilmiştir. TSA değerleri hastalarda kontrollere göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. CD33 protein ve gen ekspresyonu ise hastalarda kontrollere göre anlamlı olarak düşük çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Alzheimer's disease is a multifactorial disease whose etiology and the initial mechanism of pathological mechanism can not be fully understood. CD33 which is in sialic acid-binding immunoglobulin-like lectins (SIGLEC) group is considered as a new genetic risk factor associated with Alzheimer's in many studies. In our study, it was collected blood from 38 healthy controls and 24 Alzheimer's patients, and were evaluated total sialic acid (TSA) levels in plasma and CD33 protein expression by flow cytometry and CD33 gene expression by qRT-PCR method in mononuclear cells. TSA values were significantly higher in patients than in controls. CD33 protein and gene expression were significantly lower in patients than controls.