Sağ kalbin değerlendirilmesinde transtorasik ekokardiyografi ile sağ kalp kateterizasyonunun korelasyonu
Correlation between transthoracic echocardiography and right heart catheterization in the assessment of the right heart
- Tez No: 554240
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER SAYIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: RVSWI, TAPSE, MPİ, S'velosite, RVSWI, TAPSE, MPI, S' velocity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş: Sağ ventrikül atım işi indeksi (RVSWI) sağ ventrikülün belirli yüklen-me koşullarındaki kontraktil performansı yansıtan RV fonksiyonu ölçeğidir. Triküspit anüler planın sistolik yer değiştirmesi (TAPSE), sağ ventrikül miyo-kardiyal performans indeksi (MPİ) ve triküspit lateral anülüsün pik sistolik doku hızı (S' velosite) sağ ventrikülün sistolik fonksiyonunu değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan ekokardiyografik parametrelerdir. Biz bu çalış-mada RVSWI ile ekokardiyografik parametreler arasındaki korelasyonu in-celedik. Yöntem: RVSWI ile ekokardiyografik parametreler arasındaki korelasyonu incelemek için klinik endikasyon gereği sağ kalp kateterizasyonu planlanan 46 hastaya işlemden 2 önceki saat içerisinde trantorasik ekokardiyografi incelemesi yapıldı. Bulgular: TAPSE, MPİ ve S' velosite ile RVSWI arasında anlamlı korelasyon izlenmedi (sırasıyla r = 0.279 P = 0.06; r = 0.113 P = 0.456; r = -0.272 P = 0.067). TAPSE, RVSWI < 450 mm Hg × mL / m2 olarak tanımlanan sağ ven-trikül disfonksiyonunu saptamada zayıf tanısal doğruluk gösterdi (AUC 0.679). Sonuç: Ekokardiyografik parametreler ile RVSWI arasında anlamlı korelas-yon yoktur.
Özet (Çeviri)
Background: Right ventricular stroke work index (RVSWI) is a measure of RV function, which describes RV contractile performance for a given load-ing condition. Tricuspid annular plane systolic excursion (TAPSE), Right ventricular myocardial performance index (MPI) and Tricuspid annular peak systolic tissue velocity (S' velocity) are widely used echocardiographic pa-rameters for the assessment of RV systolic function. We investigated the correlation between RVSWI and echocardiographic parameters. Methods: Transthoracic echocardiography were performed in 46 patients within 2 hours of a clinically indicated right heart catheterization to evaluate correlation between RVSWI and echocardiographic parameters. Results: No significant correlations were observed for TAPSE, MPI or S' velocity with RVSWI (r = 0.279 P = 0.06; r = 0.113 P = 0.456; r = -0.272 P = 0.067 respectively). TAPSE demonstrated weak diagnostic accuracy to pre-dict RV systolic dysfunction defined as RVSWI < 450 mm Hg × mL / m2 (AUC 0.679). Conclusion: There is no significant correlation between RVSWI and echo-cardiographic parameters.