Anadolu Bölgesi'nde kumar bağımlılığının psikolojik semptomlarla olan ilişkisinin incelenmesi
Examining the correlation between psychological symptoms and gambling addiction in Anatolian Region
- Tez No: 554276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kumar Bağımlılığı, Psikolojik Semptomlar, Sosyodemografik Özellikler, Anadolu Bölgesi, Gambling Addiction, Psychological Symptoms, Socio-Demographic Characteristics, Anatolian Region
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırma, Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası Çalışması kapsamında, Anadolu Bölgesi'nde yaşayan kişilerin kumar bağımlılığı ve psikolojik semptomlarla arasında ki ilişki incelenmiştir. Araştırma Anadolu Bölgesi'nden 6000 kişinin katılımıyla gerçekleşmiştir. Araştırmada ölçüm araçları olarak Sosyo-Demografik Veri Formu, Davranış Etkileme Yükü Formu ve Kısa Semptom Envanteri kullanılmıştır. Araştırma betimsel ve karşılaştırmalı analiz yöntemlerini kapsayan nicel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda; standartlaşmış regresyon katsayılarına göre yordayıcı değişkenlerin kumar bağımlılığı üzerindeki göreli önem sırası şu şekildedir; cinsiyet ,anksiyete, somatizasyon, depresyon, hostilite, çocuk sayısı ve medeni durum. Sonuçları değerlendirdiğimizde kadınların kumar oynama oranı erkeklere oranla daha düşük bulunmuştur. Kumar bağımlılığı saptanan kişilerin ; anksiyete , somatizasyon,depresyon ve hostilite semptomlarının yüksek olduğu saptanmış olup aynı şekilde çocuk sayısı ve medeni durumda da anlamlı bir ilişki saptanmıştır.Sonuç olarak psikolojik semptomlar ve sosyodemografik özellikler ve kumar bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırmada sonucunda ulaşılan bulguların, ilerleyen dönemlerde ülke ve bölge çapında bağımlılık üzerine yapılacak çalışmaların değişkenlerinin oluşturulmasında katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, in the context of scientific study which is named“Turkey Addiction and Mental Health Risk Profile Map Study”, the correlations between gambling addiction and psychological symptoms with people living in the Anatolian region were investigated. In this study, socio-demographic data form, behavior influence load form and brief symptom inventory were used as measurement tools. The research was carried out using quantitative research methods including descriptive and comparative analysis methods. As a result of the study, according to standardized regression coefficients, the relative importance of predictive variables on gambling addiction is as follows; gender, anxiety, somatization, depression, hostility, number of children and marital status. One of the significant results of the study shows that women's gambling rate was lower than men. Among people who have gambling addiction; the symptoms of anxiety, somatization, depression, and hostility were seen to be high and also a significant correlation was found in the number of children and marital status. As a result, it is seen that there is a significant relationship was found between psychological symptoms, socio-demographic characteristics and gambling addiction. It is thought that the findings obtained in the research will contribute to the studies to be conducted on the dependence on the country and region in the following periods and contribute to the formation of the variables to be examined in future.