Akraba evliliğinin parmak izi asimetrisi üzerindeki etkisi
The effect of inbreeding on fingerprint asymmetry
- Tez No: 554322
- Danışmanlar: PROF. DR. ECEVİT BARIŞ ÖZENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Parmak izleri, parmak çizgi sayısı, dermatoglif asimetri, gelişimsel istikrarsızlık, parmak izi asimetrisi, Fingerprints, finger ridge count, dermatoglyphic asymmetry, developmental instability, fingerprint asymmetry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Akraba evliliği (soy içi üreme, iç evlilik, endogami ve inbreeding) olarak adlandırılan 1.derece kuzen evliliği gelişimsel istikrarsızlığın olası belirleyicilerindendir ve yüksek derecede homozigotluğun sonucu olan dalgalanan asimetriler ile ilişkilidir. Parmak izleri ise anne karnında 10.5 ve 16. haftada oluşur ve değişmeden kalır. Bu dönemde etkili olan genetik ve çevresel faktörler parmak izleri üzerinde kalıcı izler bırakır. Bu çalışmada, iç üreme baskısının parmak izi asimetrileri üzerinde ne tür etkiler oluşturduğu sorusunda odaklanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda; Cumhuriyet Üniversitesi'nde okuyan 18-35 yaş aralığındaki toplam 200 öğrenci dört gruba ayrılmış (50 akraba evliliği sonucu olan kadın, 50 akraba evliliği sonucu olan erkek, 50 akraba evliliği sonucu olmayan kadın, 50 akraba evliliği sonucu olmayan erkek), bu gruplardan 10 parmak izi alınıp çizgi sayıları ve figür modelleri (ark, tak, ulnar loop, radyal loop, wirbel, merkezi cepli, ikiz, karışık) analiz edilmiştir. Gruplara ilişkin on parmak çizgi sayısı bilateral ölçüleri karşılaştırıldığında gruplar arası farklılık önemsiz bulunmuştur. Gruplara ait çizgi sayısı bakımından sıralama ise; akraba evliliği olan erkeklerde 4. parmak sağ ve sol çizgi sayıları karşılaştırıldığında farklılık anlamlı bulunurken, akraba evliliği olmayan erkeklerde 4. ve 5. parmak çizgi sayıları karşılaştırıldığında farklılık önemli bulunmuştur. Parmak izi çizgi sayısı dağılımına bakıldığında sağ ve sol 1. parmak akraba evliliği sonucu olmayan erkeklerde diğerlerine göre daha yüksek bulunmuştur, sağ 2. parmak akraba evliliği sonucu olan erkeklerde ve sol 2. parmak akraba evliliği sonucu olmayan erkeklerde daha yüksek, sağ 3. parmak akraba evliliği sonucu olan kadınlarda en yüksek ve sol 3. parmak akraba evliliği sonucu olmayan erkeklerde yüksek, sağ 4. parmak akraba evliliği sonucu olan kadınlarda yüksek, sol 4. parmak akraba evliliği sonucu olan erkeklerde yüksek, sağ 5. parmak akraba evliliği sonucu olan kadınlarda yüksek, sol 5. parmak akraba evliliği sonucu olmayan erkeklerde yüksek bulunmuştur. Gruplara ait figür modeli bakımından ulnar ve wirbel desen daha fazla görülmektedir. Bunun dışında 1. parmaklarda ikiz desen fazla görülürken, 2. parmaklarda radyal loop daha fazla görülmektedir. Parmak çizgi sayısı açısından yönsel asimetri düzeyleri; akraba evliliği sonucu olan kadın ve erkekler karşılaştırıldığında 4. parmak yönünden cinsiyetler arası farklılık önemli bulunurken; akraba evliliği sonucu olmayan kadın ve erkekler karşılaştırıldığında 4. parmak ve 5. parmak yönünden cinsiyetler arası farklılık önemli bulunmuştur. Parmak çizgi sayısı açısından yönsel asimetri düzeyleri her iki cinsiyet için; akraba evliliği sonucu olan grup ve akraba evliliği sonucu olmayan grup 1, 2, 3 ve 4. parmaklara ilişkin yönsel asimetri ölçümleri karşılaştırıldığında farklılık önemsiz bulunurken, 4. ve 5. parmakta iki grup arasında yönsel asimetri açısından farklılık önemli bulunmuştur. Ayrıca parmak çizgi sayısı açısından akraba evliliği sonucu olan ve akraba evliliği sonucu olmayan grupların dalgalanan asimetri düzeyleri karşılaştırıldığında Levene uyum testi sonucuna göre farklılık önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak, prenatal dönemde gelişimsel kararsızlığın güvenirlir bir göstergesi olan parmak izi asimetrileri açısından iç evli ve dış evli gruplar arasında beklenen farklılığın ortaya çıkmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
First degree cousin marriage, which is called consanguineous marriage (inbred reproduction, internal marriage, endogamy and inbreeding), is one of the possible determinants of developmental instability and is associated with fluctuating asymmetries that cause high homozygousity. Fingerprints occur in the womb at 10.5 and 16 weeks and remain unchanged. Genetic and environmental factors that are effective in this period leave permanent marks on fingerprints. This study focuses on the effects of internal reproductive pressure on fingerprint asymmetries. In accordance with this purpose; A total of 200 students between the ages of 18-35 studying at Cumhuriyet University were divided into four groups (50 women from consanguineous marriage, 50 men from consanguineous marriage, 50 men from consanguineous marriage, 50 men from consanguineous marriage), 10 fingers from these groups and line numbers and figure models (arc, tented arc, ulnar loop, radial loop, whorl, central pocket, twin, mixed) were analyzed. When the bilateral measurements of ten finger lines were compared, the difference between the groups was insignificant. In order of number of lines belonging to groups; When the right and left line numbers of the fourth fingers were compared, the difference was found to be significant in men with consanguineous marriages. When the number of fingerprint lines was examined, it was found that the right and left first fingers were higher in men who did not result in consanguineous marriages compared to the others the highest in the left and third fingers of the marriage between the men who are not the result of consanguineous marriage, the right in the fourth finger of the women who are the result of consanguineous marriage, the highest in the left fourth finger of the men who are the result of consanguineous marriage, the right of the 5th finger is the highest in women The left 5th finger was found to be higher in males without consanguineous marriage. Ulnar and wirbel patterns are seen more in terms of figure model belonging to groups. In addition, twin pattern is more common in the first fingers, while radial loop is more common in the second fingers. Directional asymmetry levels in terms of finger lines; When the men and women who are the result of consanguineous marriages are compared, the differences between the genders in terms of 4th finger were found to be significant; When men and women who were not the result of consanguineous marriages were compared, it was found that there was significant difference between the genders in terms of 4th finger and 5th finger. The directional asymmetry levels in terms of the number of finger lines were for both genders; When the directional asymmetry measurements of the 1, 2, 3 and 4 fingers of the consanguineous group and the non-consanguineous group were compared, the difference was not significant, and the difference between the two groups in terms of directional asymmetry was significant. In addition, when the fluctuating asymmetry levels of the groups with and without consanguineous marriages were compared in terms of the number of finger lines, the difference was not significant compared to the Levene fit test. In conclusion, it can be said that there is no expected difference between internal and external married groups in terms of fingerprint asymmetries, which is a reliable indicator of developmental instability in prenatal period. In conclusion, it can be said that there is no expected difference between internal and external married groups in terms of fingerprint asymmetries, which is a reliable indicator of developmental instability in prenatal period.