Madde bağımlılarının erken dönem uyumsuz şemaları ve işlev bozucu baş etme biçimleri: Şema terapi perspektifinde bir inceleme
Early dysfunctional schemas of drug addicts and their dysfunctional coping styles: A review from the perspective of schema therapy
  1. Tez No: 554329
  2. Yazar: MUHAMMED ARIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE SENEM BAŞGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: erken dönem uyum bozucu şemalar, kaçınma baş etme biçimi, aşırı telafi, early period disturbance schemas, avoidance coping style, overcompensation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada belirlenen temel sorular çerçevesinde madde bağımlılarının çeşitli demografik özellikleri, erken dönem uyum bozucu şemaları ve işlev bozucu başa çıkma biçimleri incelenmiştir. Araştırma Konya' da madde bağımlılarının hastane sonrasında sosyal rehabilite çalışmalarını yürüten Sosyal Rehabilitasyon Derneğinde yürütülmüştür. Araştırmaya 50 madde bağımlısı olan kişi ve 50 tane de madde kullanmayan kişi katılmıştır. Araştırmada hem olgu grubunun hem de karşılaştırma grubunun cinsiyet özellikleri, yaşları ve araştırmaya katılan kişi sayıları benzerdir. Bu çalışmada demografik bilgi formu, Young Şema Ölçeği Kısa Formu 3, Young Rygh Kaçınma Ölçeği ve Young Telafi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın temel sorularına cevap bulmak için ki kare ve t testi kullanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde madde bağımlısı olan grubun karşılaştırma grubuna kıyasla YŞÖ KF-3, YR-KÖ ve YTÖ ölçeklerinden anlamlı olarak yüksek puan aldıkları tespit edilmiştir. Madde bağımlısı olan grup karşılaştırma grubuna göre tüm şema boyutlarından ve kaçınma ile telafi ölçeklerinde yer alan tüm alt boyutlardan anlamlı olarak daha yüksek puan almıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the framework of the basic questions determined in this study, various demographic characteristics of the substance addicts, early adaptation schemas and the functions of disruptive coping were investigated. The study included 50 substance addicts and 50 non-drug users. In the study, gender characteristics of both the case group and the comparison group and the numbers of the participants were equal. In this study, demographic information form, Young Schema Scale Short Form 3, Young Rygh Avoidance Scale and Young Compensation Scale were used. Chi square and t test were used to find answers to the basic questions of the research. As a result of the analyzes, it was found that the substance addict group had significantly higher scores than the YŞÖ, YR-IR and YTÖ scales compared to the comparison group. According to the comparison group, the group with substance addiction scored significantly higher than all the schema dimensions and all sub-dimensions in avoidance and compensation scales.