Gümüş nanopartiküllerinin üzüm çekirdeği (Vitis vinifera) ekstraktı ile biyosentezi, karakterizasyonu, biyolojik aktiviteleri ve endotoksik karaciğer üzerine etkisi
Biosynthesis of silver nanoparticles with grape (Vitis vinifera) seed extract, characterization, biological activities and effect on endotoxic liver
  1. Tez No: 554424
  2. Yazar: BURÇİN KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÖZTÜRK KÜP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyosentez, gümüş nanopartikül, biyolojik aktivite, üzüm çekirdeği, LPS, proantosiyanidin, Biosynthesis, silver nanoparticles, biological activity, grape seed, proanthocyanidins
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bitki özlerinden elde edilen nanopartiküllerin biyosentezi, bol miktarda bulunmaları ve geniş bir yelpazede biyoaktif indirgeme metabolitleri nedeniyle büyük ilgi görmektedir. Gümüş nanopartiküller (AgNP), bir asırdan fazla süredir, mikrop öldürücüler de dahil olmak üzere birçok amaç için kullanılmaktadır. AgNP'lerin benzersiz fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, farklı endüstrilerdeki ve biyomedikal alanlardaki çok çeşitli uygulamalar için uygun olmasını sağlar. Bu tez çalışmasında üzüm (Vitis vinifera) çekirdeği ekstraktında bulunan proantosiyanidin ile AgNP biyosentezi gerçekleştirilerek karakterizasyonu yapılmıştır. Karakterizasyon sonucunda ~446 nm dalga boyunda spektrum gösteren, -30 mV elektriksel yüke sahip ve 67±5 nm büyüklüğünde küresel boyutta nanopartiküllerin oluştuğu belirlenmiştir. AgNP'lerin ekstrakt ile indirgenmesi sonucunda çeşitli fonksiyonel gruplara ait 3412-967 cm-1 dalga boyları arasında titreşimler tespit edilmiştir. AgNP'lerin, antimikrobiyal etkisi, serbest radikal giderim aktivitesi ve DNA ile etkileşimi in vitro ortamda incelenmiştir. Ayrıca AgNP'lerin endotoksik karaciğer dokusu üzerine herhangi bir etkisinin olup olmadığı in vivo ortamda histolojik ve immunohistokimyasal analizler ile belirlenmeye çalışılmıştır. Antimikrobiyal aktivite ölçümü için 8 bakteri ve 2 maya suşu kullanılmıştır. AgNP ve gümüş (Ag) iyonunun hem bakteri suşlarına hem de mayalara karşı etkili olduğu belirlenmiştir. Serbest radikal giderim aktivitesi en yüksek konsantrasyonda (100 ppm) %83,19 olarak belirlenmiştir. AgNP'lerin DNA ile olan etkileşimi sonucunda DNA yapısı üzerinde herhangi bir değişiklik gözlenmemiştir. Endotoksik karaciğer dokusu incelemelerinde AgNP uygulanan gruplarda kontrole yakın görüntüler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Biosynthesis of nanoparticles from plant extracts is receiving enormous interest due to their abundant availability and a broad spectrum of bioactive reducing metabolites. Silver nanoparticles (AgNP) have been used for over a century for many purposes including as germicides. Unique physical, chemical and biological properties of AgNPs make them suitable for a wide range of applications in different industries and biomedical fields. In this thesis, biosynthesis of AgNP with grape (Vitis vinifera) seed extract and characterization were performed with proanthocyanidin. As a result of the characterization, it was determined that nanoparticles were formed in a spherical dimension with a wavelength of ~446 nm and a -30 mV electrical charge and a size of 67±5 nm. As a result of the reduction of AgNPs with extracts, vibrations between 3412-967 cm-1 wavelengths of various functional groups were determined. The antimicrobial effect of free AgNPs, the free radical scavenging activity and interaction with DNA were investigated at in vitro. In addition, the effects of AgNPs on endotoxic liver tissue were investigated by histological and immunohistochemical analysis at in vivo. A total of 8 bacteria and 2 yeast strains were used for the measurement of antimicrobial activity. AgNPs have been found to be effective against both bacterial strains and yeasts. The free radical scavenging activity was determined to be 83.19% at the highest concentration (100 ppm). As a result of the interaction of AgNPs with DNA, no change in DNA structure was observed. Endotoxic liver tissue examinations revealed close to control images in the groups treated with AgNP.