Dental materyallerin mezenkimal kök hücreler üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of dental materials on mesenchymal stem cells
  1. Tez No: 554423
  2. Yazar: MELEK BİLGE PINARBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mineral Trioksit Agregat (MTA), Biodentin, Mezenkimal Kök Hücre, Senesens, Proliferasyon, Alkalin Fosfataz, Mineral Trioxide Aggregate, MTA, Biodentine, Mesenchymal Stem Cell, Senesence, Proliferation, Alkaline Phosphatase
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Diş sağlığının korunması oldukça zor ve dikkat edilmesi gereken unsurların başında gelmektedir. Dişlerde oluşan hasarlar pulpa kısmında enflamasyona neden olabilir. Bu olgunun biyomateryaller kullanılarak tedavisi yapılabilmektedir. Mezenkimal kök hücreler pulpadan ve peridontal ligament kaynaklı olabilmektedir. MKH'ler herhangi bir sebeple senesens veya apoptoz sürecine girdiklerinde çevreye bu mekanizmalarla ilgili faktörler salgılarlar. Klinik olarak yaygın kullanımı olan biyo-malzemelerin, MKH'lerde senesens ve apoptoz mekanizmalarını etkilemesi doku rejenerasyonu ve diş sağlığı açısından istenmeyen bir durumdur. Bu tez çalışmasıyla Biodentin ve MTA olarak adlandırılan biyo-materyallerin mezenkimal kök hücreler üzerinde etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Biyolojik mekanizmaların incelenmesi amacıyla uygulama yapılan hücrelere ve kontrol grubuna senesens, apoptoz, proliferasyon ve alkalin fosfataz testleri yapılmıştır. Senesens testi sonuçları biyomateryal ve kontrol gruplarında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Biodentin ve MTA' nın mezenkimal kök hücreler üzerinde apoptotik etkileri olmadığı gözlemlenmiştir. Hücre çoğalması testi olan Ki 67 boyaması sonucunda Biodentin uygulanan test grubunun kontrol ve MTA test grubuna göre daha fazla boyandığı gözlemlenmiştir. Alkalin fosfataz boyama ile Biodentin biyomateryali hücreler üzerinde boyanan hücre yüzdesi olarak MTA uygulanmış test ve kontrol grubundan daha çok hücrenin boyandığı gözlemlenmiştir. Bu sonuçlarla birlikte pulpa, yağ dokusu ve kemik iliği gibi dokuları meydana getiren mezenkimal kök hücrelerin biodentin materyali uygulamasında MTA'ya göre daha çok biyo-uyumluluğa sahip olduğu alkalin fosfataz ve hücre çoğalması test sonuçları ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Protecting the health of teeth is a difficult issue and must be given attention. Cracks, and many other damages of teeth may cause inflammation in dental pulp. In order to prevent the inflammation and to repair the teeth, endodontic, restoravive and surgirical methods can be used. During the application of these methods clinicans generally use biomaterials. The compteability of biomaterials with teeth tissue have an importance. It is also important that, how the stem cells which have an crucial role in regeneration of teeth, effected by these biomaterials. Dental pulp and periodontal ligament can be used as a source of Mesenchymal Stem Cells (MSCs). Affecting of senescence and apoptosis in MSCs by Clinically widespread used biomaterials is undesirable for tissue regeneration and dental health. Senescence test results showed chronic senescence can emerge due to during culture time, however no significant difference was found in between biomaterial and control groups. Biodentin and MTA have no apoptotic effects on mesenchymal stem cells. As a result of Ki 67 staining which is the cell proliferation test, it was observed that the test group applied Biodentin stained more than the control and MTA test group. Alkaline phosphatase staining showed that more cells were stained than MTA applied test and control groups as percentage of cells stained on Biodentin biomaterial group. As a consequence, alkaline phosphatase and cell proliferation tests showed that mesenchymal stem cells that form tissues such as pulp, adipose tissue and bone marrow have more biocompatibility with biodentine when compared to MTA.