Açık kalp cerrahisinde torakal epidural analjezinin postoperatif solunum parametreleri üzerine etkileri
The effect of thoracic epidural analgesia on postoperative respiratory parameters in open heart surgery
  1. Tez No: 554430
  2. Yazar: FERAH SARICA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CAN ŞENEL, PROF. DR. ENGİN ERTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: torakal epidural anestezi, açık kalp cerrahisi, analjezi, ekstübasyon, thoracic epidural anesthesia, open heart surgery, analgesia, extubation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Açık kalp ameliyatlarında cerrahi stres, ağrı ve buna bağlı akciğer komplikasyonları sık görülen, morbidite ve mortaliteyi etkileyen sorunlardır. Torakal epidural analjezi (TEA) iyi bir ağrı kontrolü sağlamanın yanı sıra birçok organ sistemlerinde olumlu etkileri olan ve açık kalp cerrahisinde sıklıkla kullanılan bir analjezi yöntemidir. Bu çalışmanın amacı TEA'nın postoperatif solunum mekaniği üzerine etkilerini, hastaların ağrı düzeyleri, ekstübasyon zamanı, yoğun bakımda kalış süreleri ve mortalite üzerine etkilerine bakarak araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 2008-2018 yılları arasında açık kalp cerrahisi geçiren hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar dosya kayıtlarına bakılarak uygulanan analjezi yöntemine göre epidural analjezi grubu (Grup E) ve intravenöz analjezi grubu (Grup I) olmak üzere iki gruba ayırıldı. Hastaların demografik verileri, mekanik ventilasyon süreleri, mekanik ventilatördeki oksijen gereksinimi, re-entübasyon gereksinimi, noninvaziv mekanik ventilasyon (NIMV) ihtiyacı, pnömoni insidansı, arter kan gazı (AKG) ve hemogram değerleri, mobilizasyon zamanları, ek sedasyon ve ek analjezik gereksinimi, yoğun bakımda yatış süreleri, hastanede kalış süreleri ve mortalite oranları incelendi. Bulgular: Çalışmayı belirlediğimiz zaman diliminde, açık kalp ameliyatı olmuş 1369 hastanın 1280 tanesinin verilerine ulaşılabildi. Gruplar arasında yaş, cinsiyet, BMI, ASA sınıflaması, Euroscor puanları açısından anlamlı fark yoktu. Grup E'deki hastalarda postoperatif analjezi ve sedasyon ihtiyacı, ekstübasyon sonrası bakılan ilk arter kan gazı incelemesindeki pCO2 değeri, mekanik ventilatörde kalış süresi ve postoperatif reentübasyon oranı anlamlı olarak düşük bulundu. İki grup arasında NIMV ihtiyacı, pnömoni insidansı, YBÜ'de yatış süresi, mobilizasyon zamanı ve mortalite açısından anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: TEA hastalarda sağlamış olduğu etkin analjezi ile hastaların postoperatif dönemde daha iyi solunum eforu göstermesine neden olmuştur. Bunun sonucunda TEA uygulanan hastalar daha iyi analjezi ile daha erken ekstübe olmuş, daha az mekanik ventilasyon ihtiyacı olmuş ve reentübasyon ihtiyacı da önemli ölçüde azalmıştır. Sonuç olarak TEA açık kalp cerrahisi geçirecek hastalarda solunum mekaniği üzerine olan olumlu etkilerinden dolayı tercih edilebilecek etkin bir analjezi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Surgical stress, pain and associated pulmonary complications are common problems in open heart surgeries, affecting morbidity and mortality. Thoracic epidural analgesia (TEA) is a method of analgesia that has a positive effect on many organ systems and is frequently used in open heart surgery. The aim of this study was to investigate the effects of TEA on postoperative respiratory mechanics, pain levels of patients, extubation time, duration of stay in intensive care unit and mortality. Material and Methods: Patients undergoing open heart surgery between 2008-2018 were included in the study. The patients were divided into two groups as epidural analgesia group (Group E) and intravenous analgesia group (Group I) according to analgesia method. Demographic data of patients, duration of mechanical ventilation, oxygen requirement in mechanical ventilation, re-intubation requirement, need for noninvasive mechanical ventilation (NIMV), incidence of pneumonia, arterial blood gas (ABP) and haemogram values, mobilization times, additional sedation and additional analgesic requirement, length of intensive care unit stay, length of hospital stay and mortality rates were examined. Results: In the period we determined the study, 1280 of 1369 patients who had open heart surgery could be reached. There was no significant difference between the groups in terms of age, gender, BMI, ASA classification and Euroscor scores. Postoperative analgesia and sedation requirement, pCO2 value in first arterial blood gas examination after extubation, duration of mechanical ventilation and postoperative reintubation rate were significantly lower in Group E. There was no significant difference between the two groups in terms of NIMV requirement, incidence of pneumonia, ICU admission time, mobilization time and mortality. Conclusions: In patients with TEA, effective analgesia resulted in better respiratory effort in the postoperative period. With this conclusion; patients with TEA had been extubated earlier and had better analgesia. They also needed less mechanical ventilation, and the need for reintubation was significantly reduced. As a result, TEA is an effective analgesia method that can be preferred due to its positive effects on respiratory mechanics in patients undergoing open heart surgery.