Yerel halkın toplum temelli turizm algısı: Lavanta Kokulu Köy örneği
Community-based tourism perceptions of the local people: Lavender Scented Village example
  1. Tez No: 554467
  2. Yazar: SELDA YORDAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU DÜŞMEZKALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel halk, toplum temelli turizm, turizm, Lavanta Kokulu Köy, Local resident, community based tourism, tourism, Lavender Scented Village
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Toplum temelli turizm (TTT), kırsal bölgelerde yaşayan yerel halkın turizmle ilgili alınan kararlarda söz sahibi olmasını, turizme katılmasını, kazanılan turizm gelirlerinden faydalanmasını ve yerel kültürlerin korunmasını amaçlamaktadır. Ayrıca TTT çalışmaları, uygulandığı bölgelerde yerel halkın yaşam kalitesini iyileştirip, gelir kaynakları konusunda çeşitlilik sağlayarak yerel halkı ekonomik olarak güçlendirmektedir. Bu çalışmada, yerel halkın toplum temelli turizme yönelik algılarının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Araştırma alanı olarak 'Lavanta Kokulu Köy' projesinin gerçekleştiği Kuyucak Köyü belirlenmiştir. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış ve veriler anket yoluyla toplanarak 152 kişiye ulaşılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 ve LISREL 8.7 programlarında analiz edilmiştir. Araştırmanın amacına uygun olarak verilerin analizinde; frekans analizi, faktör analizi, Mann-Whitney U ve Kruskall Wallis testleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, TTT'nin çevre koruma alt boyutunun yaşa göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca genel toplum temelli turizm algısının ve TTT'nin sosyo-ekonomik alt boyutunun gelir düzeyine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçların gelecek çalışmalara yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMMUNITY-BASED TOURISM PERCEPTIONS OF THE LOCAL PEOPLE: LAVENDER SCENTED VILLAGE EXAMPLE YORDAM, Selda Master's Degree-2019 Department of Tourism Management Advisor: Assist. Prof. Dr. Ebru DÜŞMEZKALENDER Community-based tourism (CBT) aims to have the local communities have a say in the decisions taken about tourism, to participate in tourism, to benefit from tourism incomes, and to protect local cultures. Moreover, CBT endeavourings improve the life quality of the local communities and strengthen them economically by providing income source variation. In this study, it is aimed to set forth perceptions of the local communities toward community-based tourism. Kuyucak village, where the 'Lavender Scented Village' Project was realized, has been designated as the research area. Convenience sampling method has been used in the research, data has been collected via survey, and 152 people were reached. Obtained data has been analyzed with SPSS 22.0 and LISREL 8.7 programs. For the purpose of research, frequency analysis, factor analysis, Mann-Whitney U and Kruskall Wallis tests were applied while analyzing the data. In the light of the research, it has been observed that CBT's environment protection sub-dimension differs accordingly to age. In addition, general community- based tourism perception and CBT's socio-economic sub-dimension has been seen to show significant differences according to the level of income. The obtained data is expected to be enlightening for future studies.