Kırsalda yerel kalkınma açısından toplum temelli turizm ve kadın: Isparta-Kuyucak Lavanta Kokulu Köy örneği
Community-based tourism in the context of rural local development: The case of Isparta-Kuyucak Lavender Scented Village
- Tez No: 715945
- Danışmanlar: PROF. DR. SANİYE GÜL GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplum Temelli Turizm, Kadın, Yerel Kalkınma, Lavanta Kokulu Köy, Isparta, Kuyucak, Community-Based Tourism, Woman, Local Development, Lavender Scented Village, Isparta, Kuyucak
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Türkiye'nin sürdürülebilir turizm çalışmalarına katkıda bulunmak, bu alanda istihdamı artırmak, girişimciliği teşvik ederek kadınların ekonomik yönden güçlenmesini sağlamak ve yerel kalkınmaya destek olmak amacıyla“T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı”,“Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)”ve“Anadolu Efes”ortaklığıyla,“Gelecek Turizmde”sürdürülebilir turizm projeleri başlatılmıştır. Bu yerel kalkınma modelinden birisi olan“Lavanta Kokulu Köy”projesi lavanta üretiminin neredeyse tamamının yapıldığı Isparta'nın Keçiborlu İlçesi Kuyucak Köyünde hayata geçirilmiştir. Proje ile birlikte Kuyucak Köyü'nde kırsal turizmin canlandırılması, bölgedeki girişimcilik, istihdam potansiyelinin harekete geçirilmesi, yerel halkın gelir elde etmesi, özellikle kadınların istihdam edilerek, istihdam sorununa katkıda bulunulması ve lavantanın ürün çeşitliliğinin sağlanması hedeflenmiştir. Bu çalışmada; Lavanta Kokulu Köy'de yaşayan yerel halkın Toplum Temelli Turizm gelişimine yönelik algısı, projede kadınların rolünün ne şekilde olduğu ve projenin kadınlara ne sağladığı araştırılmıştır. Araştırmada hem nicel hem nitel veriler toplanarak bütüncül bir bakış açısı geliştirmek amaçlandığından“Açımlayıcı Sıralı Karma Yöntem Deseni”kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmında, yerel halkın turizm gelişimine yönelik algıladıklarını tespit etmek için anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyü'nde yaşayan tüm bireyler oluşturmaktadır. Nitel kısımda ise, nicel analizlerden sonra elde edilen sonuçların nedenlerini anlamak, projede kadınların rolünün ne şekilde olduğunu ve projenin kadınlara ne sağladığını tespit etmek için, nicel veri analizine dâhil edilen 10 kadın katılımcıyla, yarı yapılandırılmış mülakat formları aracılığıyla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu iki analiz aşamasından sonra nicel ve nitel veriler birleştirilerek bütünleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda; Lavanta Kokulu Köy' de yaşayan yerel halkın yörelerindeki turizm gelişimine yönelik algılarının olumlu olduğu, yörelerindeki turizmi destekledikleri ve turizmin gelişiminden memnun oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Lavanta Kokulu Köy projesi sayesinde kadınların girişimci olarak, gelir elde ettiği, istihdam sağladığı, özgüvenlerinin arttığı, projeyle beraber verilen eğitimler sayesinde yeni beceriler elde ettikleri, kendilerini daha mutlu ve güçlü hissettikleri, yaşam kalitelerinin arttığı tespit edilmiştir. Lavanta Kokulu Köyde yürütülen TTT projesinin kadınlar öncülüğünde gerçekleştirildiği, kadınların yörenin ekonomik anlamda canlanmasına, refah seviyesinin artmasına daha fazla katkıda bulunduğu, kısaca kadınların yerel kalkınmada aktif rolü üstlendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sustainable tourism projects have been initiated with the partnership of the“Turkish Republic's Ministry of Culture and Tourism”,“United Nations Development Program (UNDP)”and“Anadolu Efes”to contribute to Turkey's sustainable tourism activities and increase employment in this field, empower women economically by encouraging entrepreneurship and support local development. One of these local development models,“The Lavender Scented Village ”project was carried out in Kuyucak Village of Keçiborlu District of Isparta, where almost all of the lavender production is made.“The Lavender Scented Village Project”is aimed to vitalize rural tourism in Kuyucak Village, activate entrepreneurship and the employment potential in the region, generate income for the local people, contribute to the employment problem by employing especially women and provide the product variety of lavender. In this study; the perception of the local people living in the Lavender Scented Village towards the development of community based tourism, the role of women in the project and what the project provides to women were searched. Since it was aimed to develop a holistic perspective by collecting both quantitative and qualitative data in the research, the“Exploratory Sequential Mixed Method Design”was used. In the quantitative part of the research, a survey was conducted to determine the perceptions of the local people of Kuyucak Village towards tourism development. The universe of the research consists of all individuals living in Kuyucak Village of Keçiborlu district of Isparta. In the qualitative part, interviews were conducted through semi-structured interview forms with 10 female participants, who were included in the quantitative data analysis to understand the reasons of the results obtained from the quantitative analysis, determine what the role of women in the project was and what the project provided to women. After these two analysis stages, quantitative and qualitative data were combined and integrated. In line with the findings obtained in the research; It has been concluded that the perceptions of the local people living in the Lavender Scented Village towards the tourism development in their region are positive, they support the tourism in their region and they are satisfied with the development of tourism. Thanks to the Lavender Scented Village project, it has been determined that women earn income as entrepreneurs, provide employment, increase their self-confidence, gain new skills with the trainings provided during the project, feel happier and stronger, and increase their quality of life. It has been concluded that the TTT project carried out in the Lavender Scented Village was carried out under the leadership of women, that women contributed more to the economic revival of the region and increased the level of welfare, in short, women played an active role in local development.