Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri dönemi din eğitimi uygulamaları (2002-2018)
Term Of the governments Of Justice And Development Party practices Of religious education (2002-2018)
  1. Tez No: 554514
  2. Yazar: HASAN BİRSEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, AK Parti, Eğitim Sistemi, Ders Programları, Dini Uygulamalar, Religious Education, AK Party, System of Education, Syllabi, Religious Practices
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Tarih boyunca insanlar çeşitli inanç değerlerine sahip olmuşlar ve inançları uğrunda hayatlarını feda edecek kadar bu konuda hassasiyet göstermişlerdir. Bu süreç içerisinde sistemli bir şekilde ortaya konabilen inançlar bütünü din olarak adlandırılmıştır. Her toplum kendi dinini sonraki kuşaklara aktarmaya gayret etmiştir. İnsanlar, bir inanışa yönelirken en çok bilgi edindikleri kaynak kuşkusuz onlara en yakın olan ailesi, sosyal ortamı, ülkesi gibi yakından uzağa doğru olan çevresi olmuştur. Bu kaynaklardan edinilen din eğitimi, kişinin yaşamındaki inanç temellerini oluşturmasında önemli unsur olarak görülmüştür. Günümüzde ise din eğitiminin ve insanlardaki dinî duygunun sonraki kuşaklara nasıl aktarılacağı meselesi, iktidara gelen siyasi partilerin dünya görüşüyle alakalı olmuştur. Cumhuriyetten günümüze din eğitimi konusunda hükümetlerin politikaları ve bu konuya verdikleri önem farklılıklar göstermiştir. Din eğitimine ağırlık verilen dönemlerden birisi de Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri dönemidir. 2002 yılında iktidar olan Adalet ve Kalkınma Partisi, din eğitimi çalışmalarını Millî Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu ve Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere üç alanda başlatmıştır. Bir dönem hazırlık ve planlama çalışmaları yürüten Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti daha sonra din eğitimi çalışmalarını hem müfredat açısından hem de kurumsal olarak iyileştirmek gayesi ile çok çeşitli uygulamaları hayata geçirmiştir. Bu bağlamda çalışma iki bölümden oluşturulmuştur. Birinci bölümde okuyucuya genel bir din eğitimi bilgisi ve din eğitimi meselesindeki tarihi arka planı vermek üzere, ilgili kavramlar ile Tanzimat'tan 2002'ye kadar din eğitimi çalışmalarından bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise tezin asıl maksadını ifade eden Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetlerinin 2002-2018 yılları arasında din eğitimi alanında yapmış olduğu çalışmalar, uygulamalar ve politikalar üzerinde durulmuştur. Çalışma esnasında ihtiyaç duyulan belgeler, istatistikler, raporlar ve kaynak eserler titizlikle tarama yöntemi ile objektif olarak ele alınmış, geçmiş dönemlerle kıyas edilerek, gelinen nokta ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
People have been various values of beliefs and showed sensitivity about these values as they sacrifice themselves' life for the sake of beliefs during the history. All of the beliefs which has been systematically presented in this period are named as religion. Each society try to hand down its own religion to the next generations. While people have diverged to a belief, the source from which they mostly get information no doubt is their own environment which is the most close one like family, social environment and the country. Religious education which has been from these sources is seen an important factor for being a basis of beliefs in a person's life. Nowadays, how the religious education and emotions that people have are closely related to the worldviews of the political parties in that term. The policies of governments about religious education and the importance which the government attach to this issue have varied from Republic to today. One of the times that religious education has importance is Justice and Development Party's Government. Justice and Development Party which came into power in 2002 started his studies about religious education in three fields which are Ministry of National Education, the Council of Higher Education and Directorate of Religious Affairs. Justice and Development Party has carried on preparation and planning studies in a period and then, it put into a large variety of practices in order to heal the studies of religious education as both syllabus and corporate. In this context, the study is made up two parts. In the first part, applicable concepts and the religious education studies from Tanzimat Reform Era to 2002 are mentioned to give a general knowledge about the studies and a historical background to the readers. In the second part, it is focused on that Justice and Development Party's governments studies, developments and policies in the field of religious education between 2002 and 2018, which expresses the main purpose of the dissertation. The documents, statistics, reports and sources needed are objectively addressed with a studious scanning method and while they are compared to the past periods, the current situation is tried to revealed.