Tanzimat sonrası Osmanlı düşüncesinde estetik (Sakızlı Ohannes Paşa (1830-1912) ve Rıza Tevfik Bölükbaşı (1869-1949) örneği)
Aesthetic thought in the Ottoman Post-Tanzimat Era (Examples of Sakızlı Ohannes Pasha (1830-1912) and Rıza Tevfik Bölükbaşı (1869-1949))
  1. Tez No: 554528
  2. Yazar: PINAR ÖZBEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik, sanat, Osmanlı Devleti, Tanzimat Fermanı, Sakızlı Ohannes Paşa, Rıza Tevfik Bölükbaşı, Aesthetic, art, Ottoman State, Tanzimat Edict, Sakızlı Ohannes Paşa, Rıza Tevfik Bölükbaşı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Osmanlı Devleti, Batı'da Rönesans'ın ilanından sonra kendi devlet sisteminde bazı Batılılaşma faaliyetlerine başlamıştır. Bu faaliyetler siyasi ve ekonomik düzenlemelerin dışında eğitim, felsefe, sanat gibi birçok alanda da yapılmıştır. Özellikle sanat alanında yapılan faaliyetler köklü bir reform niteliğinde olmuştur. Modern Çağ'da oluşan yeni estetik ilmi Osmanlı aydınlarının görüşlerini de etkilemiştir. Tanzimat Fermanı'nın ilanından sonra Osmanlı aydını, estetik üzerine düşünmeye ve yazmaya başlamıştır. Bu aynı zamanda Osmanlı geleneksel sanat anlayışından ayrılmaya başlanıldığının ve Batılı bir sanat tarzını benimsemenin de habercisi olmuştur. Osmanlı aydınlarından Sakızlı Ohannes Paşa ve Rıza Tevfik Bölükbaşı ise bu yeni oluşumun temellerini atmada iki önemli isim olmuştur. Bu çalışmada bu iki ismin görüşlerinin“Tanzimat Sonrası Osmanlı Düşüncesinde Estetik”anlayışının oluşmasına etkisi ve onların şahsında dönemin estetik faaliyetlerinin hangi boyutta olduğu anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman State, has begun to some Westernization activities in its own state system after the Renaissance in West. These activities have carried out in many areas such as education, philosophy and art besides political and economic regulations. Especially the activities in the field of art have been a fundamental reform. The new aesthetics in the modern era have influenced the views of the Ottoman intellectuals. After the Tanzimat Edict, the Ottoman intellectual has begun to think and write about aesthetics. This has also been a precursor to the adoption of a Western art style from the Ottoman traditional art perspective. Sakızlı Ohannes Pasha and Rıza Tevfik Bölükbaşı from the Ottoman intellectuals have been the two important names in the foundation of this new formation. In this study, the effects of the views of these two names on the formation of“Aesthetics in Ottoman Thought after Tanzimat”and the dimensions of the aesthetic activities of the period have tried to be explained.