Resim sanatından sinemaya ışığın pantone sıkalası üzerinden psikolojik etkisi
From the pantone scale and psychologi̇cal effect of li̇ght from painting to cinema
  1. Tez No: 554551
  2. Yazar: ALİ SHAKİBA
  3. Danışmanlar: PROF. SEFA ÇELİKSAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Işık, Gölge, Renk, Pantone, Light, Shadow, Color, Pantone
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
“Resim Sanatından Sinemaya Işığın Pantone Sıkalası Üzerinden Psikolojik Etkisi”başlıklı tez çalışmasının ana fikri sinema sanatında ışık ve rengin kullanımının doğru uygulandığında başarılı yapıtların nasıl ortaya çıkabileceğini incelemektir. Bu nedenle tezin ilk bölümü öncelikle“Işık ve Bilim”başlığı altında ele alınarak ışık kaynağının bilimsel anlamda kısa bir anlatımı niteliğindedir. Fotoğraf ve sinemanın diğer sanat dallarında ayrı olan özelliği ikisinin de temelinde bilimsel buluşların ve teknolojinin ve uygulamalarında bu bilgiye ihtiyaç duyulmasıdır. Bu nedenle ikinci bölümde ışığın kullanımında aydınlatma ve ölçüm kurallarına yer verilmiştir. Ancak günümüz teknoloji ile film yapımları büyük ölçüde dijital ortama geçtiğinden bilgisayar programları ve renk uygulama anlayışına yer verilmiştir. Üçüncü bölüm ışığın sanat aracılığı ile birleşerek renk kullanımını ve izleyici üzerinde yönetmenler tarafından oluşturulmak istenen psikolojik atmosfer olarak belirlenmiştir. Kendi hazırladığımız pantone örnekleri ile sonuca ulaşılmıştır. Sosyal medyada benzeri pantone örnekleri olsa da RGB renk kodları orijinal olarak tasarlanmış ve ek olarak farklı örnekler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main idea of the thesis titled“From The Pantone Scale and Psychological Effect of Light from Painting to Cinema”is to examine how successful works can appear when the use of light and color in cinema is conducted correctly. For this reason, the first section of the thesis is discussed under the title of“Light and Science”and it is about a short explanation of the light and its sources. The particular feature of photography and cinema in other fields of art is that they both have scientific finding in their basis and this science is needed in their applications. For this reason the second section of the thesis includes the lightening, measuring and evaluating rules in the usage of the light. However, in this section computer programs and color understanding are briefly described because of the fact that today's technology and film productions are largely digitized. The third section highlights the usage of color by combining the light with art and the psychological atmosphere that is intended to be created by the directors on the audience with the pantone examples generated and established by us in this works. Also, in this study RGB color codes are originally designed, while they have some similarities with social media.