Mali yolsuzluk
Financial corruption
- Tez No: 554685
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Mali Yolsuzluk, Şeffaflık, Hesap Verilebilirlik, Mali Saydamlık, Devletin Gelir Kaybı, Kayıt Dışılık, Mali Politika, Financial Corruption, Transparency, Accountability, Financial Transparency, Loss of State Income, Informality, Financial Policy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Dünya genelinde yolsuzlukların azaltılması ya da tamamen ortadan kaldırılabilmesi için devletlerin etkin bir kamu yönetim sistemine ihtiyaçları vardır. Kamu yönetimi, halkın temel ihtiyaçları için sunulacak mal ve hizmetlerin üretimini, kamu alanındaki politikaların oluşturulması ve uygulanması, yasaların ve idare hakkındaki düzenlemelerin uygulanması gibi görevleri içinde barındırır. Bu görevleri icra edenlere ise kamu personeli denilmektedir. Bahsi geçen görevlerin tam olarak yerine getirilmesi sistemin etkin işlediğini göstermektedir. Sistemde bir açığın ve verimsizliğin olduğu noktada yolsuzluklar ortaya çıkmaktadır. Devletler kamu içindeki yolsuzlukları azaltmak için politikalar geliştirmekte ve yeni yasal düzenlemelere başvurmaktadır. Bu çalışmanın amacı; mali yolsuzlukların temel nedenlerini ortaya çıkarmak ve yolsuzluğu azaltmak için gerekli olan en doğru politikaların oluşturulmasını sağlamaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde mali yolsuzluğun tarihsel gelişimi incelenmiş, tanımı yapılmış ve yolsuzluğun çerçevesi konusuna değinilmiştir. Ayrıca yolsuzluğun unsurlarına ve özelliklerine yer verilmiştir. Yolsuzluğun sosyal, ekonomik, yönetsel ve adli sistemden kaynaklanan nedenleri detaylarıyla incelenmiştir. İkinci bölümde; mali yolsuzluğun cezai yaptırımlarına göre türleri incelenmekte, suç sayılan ve suç sayılmayan şeklinde iki ana başlığa ayrılmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, mali yolsuzlukla mücadele kapsamında uygulanan mali politikalara ayrıntılı bir şekilde yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
All around the world, governments need an effective public administration for decreasing or eliminating corruption. Public administration involves the production of goods and services to be provided for the basic needs of the public, the creation and implementation of policies in the public domain, and the implementation of regulations on laws and the administration. Those who perform these duties are called public personnel. Fulfilling entirely these tasks indicates that the system is functioning effectively. Corruption arises at the point where there is a clear and inefficiency in the system. Governments are developing policies to decrease corruption in the public area and apply new legal regulations. The aim of this study is; uncover the main reasons of public financial corruption and ensure the creation of the right policies to decrease corruption. The study consists of three parts. In the first chapter, the historical development of public financial corruption is examined, its definition has been made and the framework of corruption in mentioned. In addition, the elements and features of corruption are included. The social, economic, managerial and legal reasons of corruption are examined in details. In the second part; according to the criminal sanctions of financial corruption, types are examined and criminal and non-criminal divided into two main headings. In the third part of the study, the policies implemented in the scope of the fight against public financial corruption are given in detail.