Ibn Hazm'ın Kelam ilmindeki yeri
The position of Ibn Hazm in Kalam
- Tez No: 554706
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN TAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbn Hazm, Zâhirîlik, Endülüs, Kelâm, Kıyas
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
“İbn Hazm'ın Kelâm İlmindeki Yeri”adlı Yüksek Lisans çalışmamız, İslam Dünyasında bilinenin aksine, kendine özgü bir yöntem sunan İbn Hazm'ın hayatını, kelâmi görüşlerini ve kelâmi ekollere bakışını ve kelâm ilminde zâhirî anlayışının nasıl ve ne şekilde tezahür ettiğine dair konuları açıklar. Tezimizin Giriş bölümünde tezin konusu ile ilgili genel bilgiler verilerek, konunun amacı, önemi ve konu işlenirken ele alınan metot hakkında bilgi verilmiştir. Giriş kısmından hariç olmak üzere tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde İbn Hazm'ın hayatı, eserleri, yaşadığı çevre ve eğitimi, Endülüs'te ve döneminde siyâsî, dinî ve etnik yapı üzerinde durulmuştur. Tezimizin ikinci bölümünü İbn Hazm'ın kelâmi görüşleri oluşturmaktadır. Bu bölümde, ulûhiyyet, nübüvvet, ahiret ve imamet konularında İbn Hazm'ın görüşleri, kelâmi konulara bakış tarzı ve kelâmi konuları ele alış yöntemi açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, İbn Hazm'ın Kelâm ilmindeki metodu, kaynakları, kıyas eleştirisi ve İslam düşüncesinde büyük etkileri olan Mu'tezile ve Ehl-i Sünnet ekollerine bakışı ve yönelttiği eleştiriler açıklanmıştır. Ayrıca bu bölümde İbn Hazm'ın Zâhirîliğinin Kelâm konularındaki bakışına nasıl yansıdığı üzerinde tahliller yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study named“The Position Of İbn Hazm İn Kalam”describes the life of Ibn Hazm presenting a peculiar method on the contarry to what is known in the Islamic world, Ibn Hazm's life, his theological views, his perspective on kalamic schools and zahirit issues in kalam knowledge. My work is divided into three Chapters except the Introduction In the Introduction of Thesis was explained about the thema of work by giving the information about method and importance of topic of work. The thesis consists of three parts as stated above. The first part focuses on Ibn Hazm's life, his works, his environment and education, also political, religious and ethnic structure in Ibn Hazm and Andalusia period. In the third chapter, constituting the main subject of the study, Ibn Hazm's method in the study of kalam, his sources, his critique of syllogism and his view and critique to Mu'tazila and Ahl-i Sunnah schools, which have a great effect on Islamic thought, has been explained and the method of Zahirit in the Islamic kalam is studied. Kevwords: Ibn Hazm, Zahirit , Andalusia, Kalam, Critique.