Cumhuriyet Dönemi ilkokul matematik ders öğretim programlarının matematik okuryazarlığı perspektifinden incelenmesi
Investigation of primary school mathematics teachingprograms from the mathematical literacy perspectiveof The Republican Period
  1. Tez No: 554718
  2. Yazar: LEMAN KONUKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÖZMANTAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY AGAC
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik okuryazarlığı, ilkokul matematik dersi öğretim programı, Mathematical Literacy, Mathematics Curriculum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma kapsamında, matematik okuryazarlık kavramının Cumhuriyet döneminde uygulamaya konulan ilkokul matematik dersi öğretim programlarında hangi yönleriyle ve nasıl ele alındığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca dönük olarak yürütülecek incelemelerle Cumhuriyet tarihi boyunca bu olgunun ilkokul matematik öğretim programlarında dönemsel olarak ne tür bir değişime uğradığı da ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaca dönük olarak, çalışma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın veri setini Cumhuriyet döneminde uygulamaya konulan ilkokul matematik dersi öğretim programlarının yazılı metinleri oluşturmaktadır. Matematik okuryazarlığı kavramının literatürdeki tanımlarından faydalanarak belirlenen temalara dayalı olarak öğretim programlarının betimsel bir analizi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca her bir tema altında öğretim programlarının içerik analizleri de yürütülmüştür. Çalışmanın analizlerine yön veren ve matematik okuryazarlığı kavramını betimleyen temalar şu şekildedir: (1) matematiksel gerekçelendirme, (2) matematiksel bilginin gerçek dünya ile ilişkisi, (3) matematiği diğer derslerle ilişkilendirme, (4) matematik araç gereçlerinin kullanımı, (5) bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımı, (6) akıl yürütme, (7) farklı gösterimler arası ilişkilendirme. Cumhuriyet tarihi boyunca matematiksel gerekçelendirme, akıl yürütme ve diğer derslerle ilişkilendirme farklı boyutlarıyla hep var olan ve ön plana çıkan konular arasında yer almıştır. Ayrıca ilkokul matematik öğretim programlarına tarihsel olarak bakıldığında öğrencilerin öğrendikleri matematiğin bir şekilde faydalı hale getirilme kaygısı gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine which aspects and how mathematical literacy concept was taken into consideration in the curriculum of primary school mathematics teaching program implemented in the Republican period. Through this study, it has been tried to reveal what kind of change has been experienced periodically in primary school mathematics education programs. For this purpose, the study is designed as a document review of qualitative research methods. The data set of the study consists of the written texts of the primary school mathematics teaching programs implemented in the Republican period. A descriptive analysis of the curricula was conducted based on the themes determined by using the concept of mathematics literacy in the literature. In addition, content analyzes of the curricula were conducted under each theme. The themes that direct the analysis of the study and describe the concept of mathematics literacy are as follows: (1) mathematical reasoning, (2) the relationship of mathematical knowledge with the real world, (3) associating mathematics with other courses, (4) the use of mathematical tools, (5) knowledge and use of communication technologies, (6) reasoning, (7) inter-representation relationships. Throughout the history of the republic, mathematical reasoning, reasoning, and interrelation with other subjects have always been among the prominent and prominent subjects. In addition, when we look at the primary school mathematics education programs from a historical perspective, we are concerned about the mathematics of the students.