Sanal gerçeklik gözlüğünün kadının algıladığı doğum ağrısına etkisi
The effect of virtual reality goggles on perceived labor pain of women
  1. Tez No: 554724
  2. Yazar: NAFİYE DUTUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET YAZICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum Ağrısı, Sanal Gerçeklik, Ağrı Yönetimi, Ebelik, Labor Pain, Virtual Reality, Pain Management, Midwifery
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Çalışma, sanal gerçeklik gözlüğü ile izletilen videonun, kadınların algıladığı doğum ağrısına etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel olarak yapıldı. Gereç-Yöntem: Araştırmanın örneklemini, bir eğitim araştırma hastanesinde Şubat 2017-Mayıs 2018 tarihleri arasında vajinal doğum için gelen ve araştırmaya katılmayı kabul eden, toplam 60 primipar gebe (30 deney, 30 kontrol grubu) oluşturdu. Araştırmaya başlanmadan önce kurum ve etik kurul izinleri alındı. Verilerilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan Gebe Tanıtıcı Bilgi Formu, Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ), Travay Takip Formu ve Sanal Gerçeklik Uygulamasından Memnuniyet Formu kullanıldı. Çalışmanın deney grubunda yer alan gebelere sanal gerçeklik gözlüğüyle doğum eyleminin aktif fazında (servikal dilatasyon 5-6 cm olduğunda) ve geçiş fazında (servikal dilatasyon 8-9 cm olduğunda) 5dk.dan az olmamak koşulu ile video izletildi. Kontrol grubunda yer alan gebelere rutin bakım dışında herhangi bir uygulama yapılmadı. Gebelerin ağrı düzeyini belirlemek için Sanal Gerçeklik uygulaması öncesi bir kez, uygulama sonrası iki kez olmak üzere toplam üç kez, GKÖ uygulandı. Araştırmada elde edilen veriler IBM SPSS V23 ile analiz edildi. Normal dağılıma uygunluk Shapiro Wilk ile incelendi. Verilerin değerlendirilmesinde anlamlılık düzeyi p0,05). Sonuç: Sanal gerçeklik gözlüğü uygulamasının doğum ağrısını azalttığı, doğum süresine etki etmediği, gebelerin gözlüğü ağrı kontrolünde etkin buldukları ve video izlemekten memnun oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: The study was designed as a randomized controlled experimental in order to determine the effect of the video watched by women using virtual reality goggles on their perceived labor pain. Material and Method: The sample of the study consisted of a total of 60 primiparous pregnant women (30 in experimental group and 30 in control group) who came to a Training and Research Hospital in order to give birth via vaginal delivery between February 2017 and May 2018 and agreed to participate in the study. Before starting the study, the institutional permission and ethics committee approval were obtained. The data were collected by using Pregnant Introductory Information Form prepared by the researcher, Visual Analog Scale (VAS), Labor Observation Form and The Form for Satisfaction with Virtual Reality Application were used. The pregnant women in the experimental group watched the video via the virtual reality goggles in the active phase (when cervical dilation is 5-6 cm) of the labor and transition phase (when cervical dilatation is 8-9 cm) for minimum 5 minutes. Pregnant women in the control group did not receive any application other than routine care. In order to determine the pain level of the pregnant women, the visual analog scale was applied a total of 3 times including once before the application of Virtual Reality and two times after the application. The data obtained in the study were analyzed in the IBM SPSS V23. Shapiro Wilk was used to analyze whether or not the data were normally distributed. The level of significance was taken as p 0.05) between the groups in terms of duration of labor. Conclusion: It was determined that the application of virtual reality goggles decreased the labor pain and did not affect the duration of labor delivery. The pregnant women found that the goggles were effective in pain control and they were satisfied with watching the video.