Jean Paul Sartre'ın edebi eserlerinde varlık özgürlük ve sorumluluk
Being, freedom and responsibility in Jean Paul Sartre's literary works
- Tez No: 554786
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN GÜNDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Sartre, Özgürlük, Sorumluluk, Varlık, Edebiyat, Varlık ve Hiçlik, Bulantı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmamızda J. P. Sartre'ın Varoluşçuluk hakkındaki görüşlerini, edebiyat alanında kaleme almış olduğu roman, hikâye ve tiyatro türündeki eserleri aracılığıyla incelemeye çalıştık. Bunu yaparken de ''Varlık'', ''Özgürlük'' ve ''Sorumluluk'' kavramlarını temel aldık. İlk olarak, Varoluşçuluk kavramının nasıl ortaya çıktığı ve Varoluşçuluk üzerine bir değerlendirme yaptık. Sartre'ın kendi felsefi sisteminin temelini oluşturan Varlık ve Hiçlik kitabı temelinde, Sartre'ın varlık görüşünü ele aldık. Sartre'ın kendi felsefi fikirlerini, edebi eserler aracılığıyla betimleyici bir şekilde nasıl aktardığını, bu kavramlarla birlikte ortaya koymaya çalıştık. Felsefe ile edebiyat arasındaki ilişki, her ikisinin de kesişim kümesi olan birey ve onun hayatı aracılığıyla kurulmuştur. Bu bağ, dönemin önemli filozoflarından birisi olan Sartre'ın kaleminde hayat bulmuş, edebiyatın Varoluşçuluk akımı içerisindeki yeri ve önemi onun roman, hikâye ve tiyatro eserleri aracılığıyla sunulmaya çalışılmıştır. Sartre'ın edebi eserleri aracılığıyla, bireyin yaşamı boyunca karşılaştığı bulantılar, gelgitler, karamsarlığın yaratmış olduğu aykırılık, insanın sorumlulukları ve özgürlüğü arasında oluşan kararsızlıkları karakterler aracılığıyla okuyucuya aktarılmış, bu sayede okuyucunun yorumlamasına, hayalgücünün ortaya çıkarılmasına da imkân tanınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines Sartre's views on Existentialism through his novels, stories and stage plays, written in literature. On evaluating it, it results in being based on the concept of ''Existing'', ''Freedom'' and ''Responsibility''. Firstly, we have made an assessment about Existentialism and how the concept of Existentialism emerged. We have discussed Sartre's view on existence on the basis of his book, Being and Nothingness, which forms the basis of Sartre's own philosophical system. We have revealed how Sartre conveyed his own philosophical ideas in a descriptive way through his literary works with these concepts. The relationship between literature and philosophy was established through an individual intersecting him and his life. This bond was brought to life by Sartre, one of the most important philosophers of the period. Moreover, the place and importance of literature in the Existentialism movement has been tried to be presented through his novels, stories and theatres. Through the literary works of Sartre, difficulties faced by the individual throughout his life, instabilities, irregularities caused by pessimism, and the indecisiveness between human responsibilities and freedom has been conveyed to the readers through the characters. In this way, the readers get enabled to interpret and to use their imagination. KeyWords: Sartre, Freedom, Responsibility, Being, Literature, Being and Nothingness, Nausea