Simav ilçesi halk bilimi ürünlerinde eski Türk inançlarının izleri
Ancient Turkish belief's trares on, Simav products of folk science
  1. Tez No: 555103
  2. Yazar: ŞULE BAHAR ADALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN TARIMAN CENİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Bilimi Ürünleri, Simav, Eski Türk İnançları, Geçiş Dönemleri, Halk Kültürü, Folk Science Products, Simav, Old Turkish Beliefs, Transitional Periods, Folk Culture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Simav ilçesinde bulunan halk bilimi ürünlerinin, eski Türk inançları ile ilişkisini ortaya koymayı hedefleyen bu çalışmanın amacı, yöredeki mevcut inanışların geçmişten bugüne seyri sırasındaki değişimlerini, çeşitlenmelerini ve bugünkü durumlarını açığa çıkarmaktır. Araştırmada Simav ilçesi merkezi ve merkeze bağlı bir belde ile altı köy esas alınmıştır. Araştırmada gözlem ve mülakatlar neticesinde elde edilen bilgiler ışığında yöredeki inanışlar, uygulamalar, törenler, ayinler vb. hususunda değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Türklerin dini, iyeler ve kamlık hususunda bilgiler verilerek yöredeki inanışlardan örneklere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümü oluşturan insan hayatında önemli törenler ve inançlar başlığı altında geçiş ve bereket törenlerine değinilmiştir. Araştırmanın son bölümünde diğer inanç ve uygulamalar başlığı altında hayvanlara, uğur, uğursuzluk kavramlarına, rüya, renk, halk takvimi ve halk hekimliği konularına dair uygulamalara değinilerek, yörede tespit edilen işlemlerle eski Türk inançlarının ilişkileri ortaya koyulmuştur. Türk inançları içerisinde yer alan inanmaların, yörede uygulanan pek çok pratikte sürdürüldüğü, tören ve ayinlerde eski inanç sistemlerinde var olan işlemlere başvurulduğu gözlemlenmiştir. Hıdrellez ve yağmur duası işlemlerinden, geçiş törenlerinde gerçekleştirilen işlemlere, hastalıkların sağaltmasından, tabiat, evren ve tanrı tasavvuruna dair inanmalarda eski Türk inançlarının izlerinin etkisinin sürdüğü sonucuna varılmıştır. Araştırma içerisinde bahsi geçen inançlar ilçe merkezinde devamlılığını her geçen gün kaybederken, köylerdeki varlıklarının daha canlı oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, which aims to reveal the relation of folk science products in Simav district with the old Turkish beliefs, is to reveal the changes, diversification and present situation of the current beliefs in the region from the past to the present. In this research, taken as a basis to Simav country town and six villages related with Simav town center. In the light of the information obtained from observations and interviews, beliefs, practices, ceremonies, rituals etc. evaluations were made. This study is consisted of three part. In the first chapter, examples of the beliefs of the Turks are given by giving information about the religion, proprietor and, shamanism of the Turks. In the second chapter, abundance ceremonies were mentioned under the title of important ceremonies and beliefs in human life. In the last part of the study, the beliefs related to the animals, laurel, bad luck, dream, color, folk calendar and folk medicine were discussed under the title of other beliefs and practices. It has been observed that the credence in the Turkish beliefs are carried out in many practices applied in the region, ceremonies and the old belief systems are used. It is concluded that the effects of the old Turkish beliefs persist in the beliefs about the Hıdrellez and rain praying procedures, the procedures performed in the transition ceremonies, the treatment of the diseases, the nature, the universe and the imagination of God. While the beliefs mentioned in the study lost their continuity in the district center with each passing day, it was determined that their assets in the villages were more alive.